Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde, katliamda yaşamını yitiren 33 kişi mezarları başında anıldı. Aileler adına yapılan konuşmalarda, adalet mücadelesinin süreceği belirtilirken, katliamın unutulmaması çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2019
  • 20:57

Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde yaşamını yitiren 33 kişi mezarları başında anıldı. 

İstanbul

En kitlesel anma Sultangazi’ye bağlı Gazi Mezarlığı’nda oldu. Katliamda yaşamını yitirenler Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker anıldı.

Anma sonrası mezarlıktan ayrılan kitle, Hacı Bektaşi Veli Cemevi’nde Suruç’ta hayatını kaybedenler için verilen lokma etkinliğine geçti. 

Katliamda yaşamını yitiren Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet için de Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. “Adalet için Suruç’u unutma Polen Ünlü, Hatice Ezgi Sadet, Şennur Ayaz Ünlü ölümsüzdür” pankartının açıldığı anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Erol Katırcıoğlu ile Murat Çepni, HDP ilçe örgütü yöneticileri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, ESP ve Sosyalist Kadınlar Meclisi üyeleri katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Hatice Ezgi Sadet’in annesi Sunay Sadet, bu seneki anmanın çok farklı olduğunu belirterek, “Böyle bir anda konuşmak çok duygulandırıyor. Bu seneki insanların katılımı çok fazla. Basında daha çok duyuldu katliam. Bunlar farklı bir duygu kattı. Sizleri burada görmek ayrı bir huzur kattı bize. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Böyle bir anda duyguları anlatmak benim için çok zor. İçinde yaşadığım şeyler bambaşka, gördüklerim bambaşka” dedi. 

SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz ise “4 yıldır adalet mücadelesi veriyoruz. Bundan 4 yıl önce IŞİD’in canlı bombalı saldırısı sonucu hayatını kaybetti yoldaşlarımız. Adaleti 4 yıldır sokaklarda arıyoruz, Onlar için adaleti bulana kadar buradayız. Bu kadar sahiplenilmesi daha onların düşlerini ileri taşıdığımızı görmek mutlu ediyor. Biz adalet mücadelemize devam edeceğiz. ‘Suruç’u hatırla’ demeye, Suruç’un mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz" diye belirtti. 

Ardından Sosyalist Kadınlar Meclisi adına açıklama yapan Deniz Aktaş, HDP Milletvekili Murat Çepni ve HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu konuştu.

Katliamda yaşamını yitiren Ece Dinç içinde Karacaahmet Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. Dinç’in mezarı başında “Ece Dinç ölümsüzdür” pankartı açıldı. Dinç’in ailesine çok sayıda kişi eşlik etti. Nazegül Bahar Boyraz için de Küçükyalı Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. Vatan Budak için de Karlıtepe Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. Büşra Mete için Şeyhli Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. Anma öncesi Mete’nin arkadaşları yürüyüş gerçekleştirdi. Alper Sapan için de Kurtköy Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. 

Van 

Katliamda yaşamını yitiren Yunus Emre Şen Van’da, Süleyman Aksu Yüksekova’da, Mücahit Erol, Medali Barutçu ve Serhat Devrim ise Muş’ta mezarları başında anıldı. HDP Van İl Örgütü, Yunus Emre Şen’in mezarlığını ziyaret etti. Karşıyaka mezarlığında yapılan anmaya HDP Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan, Şen’in annesi, babası ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan anmada HDP Milletvekili Murat Sarısaç konuştu. Sarısaç’ın konuşması sırasında polisler mezarlığa gelerek anmaya ve basının çekim yapmasına engel oldu. Katılımcılar ve vekiller, mezarların üstüne basan polislere tepki gösterdi. Anma mezara karanfiller bırakılmasının ardından sona erdi.  

Hakkari

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde ise Suruç’ta yaşamını yitiren Süleyman Aksu’nun mezarı ziyaret edildi. Anmaya HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin yanı sıra Barış Anneleri, HDP il ve ilçe yöneticileri katıldı. Süleyman Aksoy’un annesi Kudret Aksu, katliamı kınayarak faillerin yargılanmasını talep etti. Anmada Aksu’nun mezarına oyuncaklar bırakıldı.  

Muş

HDP Muş İl örgütü ve ESP üyeleri Mücahit Erol, Medali Barutçu, Serhat Devrim’i mezarları başında andı. Düzenlenen anma etkinliğine HDP’lilerin yanı sıra aileler katıldı. HDP’liler saygı duruşunun ardından mezarlara karanfil bıraktı. Anma diğer mezarlık ziyaretleriyle sürdü.

Diyarbakır 

Diyarbakır’da da Veysel Özdemir ve Nazlı Akyürek için anma etkinliği düzenlendi. Veysel Özdemir için Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan kabrinde gerçekleştirilen anmaya, Özdemir ve Akyürek aileleriyle birlikte HDP Milletvekili Saliha Aydeniz ve HDP ve ESP’li yönetici ve Gençlik Meclisi üyeleri katıldı. Anma, burada yapılan saygı duruşuyla başladı. Aynı zamanda doğum günü olan Özdemir’in mezarında pasta kesildi. Buradaki anma, mezara çiçek bırakılması ardından sona erdi. 

Daha sonra Nazlı Akyürek’in kabristanın bulunduğu 450 Evler Mezarlığı’na geçildi. Anma etkinliğinde Suruç Aileleri İnisiyatifi adına konuşan Mesut Çeki, “Kanımız kurumuş değil. Adalet gelmeden ne kan kurur ne de vicdan rahatlar” dedi. Anma, Akyürek’in kabrine çiçek bırakılması ardından sona erdi. 

Urfa 

Urfa’nın Suruç ilçesinde katliamın gerçekleştiği Amara Kültür Merkezi ve mezarlık sabahın erken saatlerinde polis ablukasına alındı. HDP Urfa Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nimetullah Erdoğmuş, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci, KESK yöneticileri, Urfa Barosu üyesi avukatlar, İHD Urfa Şube yöneticileri katliamın gerçekleştiği Suruç’ta bir araya geldi. 

Anma öncesi Urfa çıkışıyla Suruç ilçe girişine kontrol noktaları kurulurken, kontrol noktalarında tüm araçlar ve içindekiler arandı. Katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi ve Suruç Aile Mezarlığı (Kobanê Şehitliği) abluka altına alındı. HDP ilçe binasında bir araya gelenler, araçlarla önce katliamda yaşamını yitiren Osman Çiçek ve Kasım Deprem’in mezarlarını ziyaret etti. Mezarlık girişini tutan polis, mezarlığa giren herkesi üst aramasından geçirdi. 

Mezarlıkta katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşınırken, anma programı mezarlıkta yapılan saygı duruşu ile başladı. Mezarlık başında HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan kısa bir konuşma yaptı.

Ardından söz alan katliamda yaşamını yitiren Murat Yurtgül’ün babası Nimet Yurtgül, katliam günü alınmayan önlemlerin bugün alındığını söyledi. Mezarlık ve kültür merkezi çevresinde alınan polis ablukasına dikkat çeken baba Yurtgül, “Bugün alınan önlemler o gün alınsaydı bu ölümler yaşanmayacaktı. Adalet arayışımız sonuna kadar sürecek” diye belirtti. 

Katliamda yaralı kurtulanlardan biri olan Erkan Keskin, 33 düş yolcusunu anmak üzere geldiklerini belirtti.  

Konuşmaların ardından kitle katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi bahçesine doğru yola çıktı. Suruç merkezinde araçlarından inen kitle yürüyerek kültür merkezine geçmek istedi. Ancak kitlenin yürümesi polis tarafından engellendi. Kısa süren tartışmanın ardından kitle ara sokaklardan kültür merkezine yürüyerek geçti. Kültür merkezini ablukaya alan polis herkesin üzerini burada tek tek ararken, tek tek kimlikler toplanıp Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı.

Katliamın yapıldığı yere geçilirken burada bombanın patladığı noktaya karanfiller ve oyuncaklar bırakıldı. Üzerinde katliamda yaşamını yitiren 33 kişinin fotoğrafları “4. yılında Suruç için adalet herkes için adalet” yazılı pankart açıldı. Anmada yaşamını yitiren Murat Yurtgül’ün  annesi Besna Yurtgül yere eğilerek toprağı öpünce duygusal anlar yaşandı.

Burada Suruç Aileleri adına Çağla Seven konuştu. Ardından ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran kısa bir konuşma yaptı. Sonrasında da SGDF Eş Başkanu Deniz Bahçeci konuştu.  

Konuşmaların ardından kitle Suruç Belediyesi’ne geçti. Anma Belediye Konferans salonunda “Gitmek” adlı belgesel gösterimin ardından son buldu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı