"Devrim Ayık Serbest bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 583. F Oturması’nda hasta tutsak devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mayıs 2023
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 583. F Oturması’nda hasta tutsak devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da dernek binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada tedavi engellendiği için yaşamını yitiren hasta mahpuslar anlatılarak Ayık hakkında şunlar söylendi:

“Devrim Ayık; ileri derecede Crohn hastası olup, ağır görme kusuru nedeniyle %76 engelli raporu bulunmaktadır.
2015 yılında tutuklanan ve hapishane koşullarına bağlı olarak hızla ilerleyen Crohn hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat geçiren ve bağırsaklarının bir bölümü çıkarılan Devrim Ayık,  hastalığının tedavisi hapishane koşullarında sağlanamadığından,  tutuklu bulunduğu Antalya L Tipi Hapishanesi’nden 2019 yılı Ekim ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, ancak henüz tedavisi devam ederken, 4 Aralık 2019 günü yeniden tutuklanmıştır. Hastalığının daha da ilerlemesi üzerine 17 Mart 2020 tarihinde yeniden tahliye edilmiş, ancak tedavisi tamamlanmadan Ocak 2021’de yine tutuklanarak Edirne F Tipi Hapishanesi’ne götürülmüştür.”

Ayık’ın annesinin komisyona anlattığı son durum açıklamada şöyle aktarıldı:

“1 buçuk 2 aya yakındır iğneleri bitmesine rağmen ağız içi araması uygulaması nedeniyle heyete götürülemiyor. Hapishane idaresi ‘Gitmek istiyorsan gidersin, bu uygulamaları kabul eder gidersin. Gitmek istemiyorsan da kendin bilirsin, ilaçsız kalırsın” diyerek dayatmalarda bulunmakta ve tedavisi bu nedenle yapılmamaktadır… Biz ailesi ve avukatları olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkımızı kullanacağız. Bir diğer sorun ise; biz Antalya Manavgat’ta yaşıyoruz, Devrim Eskişehir’de tutuluyor. Gerek ekonomik gerekse de sağlık sorunları nedeniyle 7-8 ayda bir anca ziyaretine gidebiliyoruz ve Devrim’in Antalya’ya ya da Manavgat’a getirilmesi noktasında yaptığımız bütün başvurular reddediliyor.  Eskişehir toplama kampı gibi bir hapishanedir ve bütün müebbet almış mahpusları ve hasta, ağır hasta mahpusları, herkesi orada toplamışlar. Devrim’in 1. Talebi;  Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce gerekli duyarlılığı göstererek ilaçlarının verilmesini sağlamasıdır. 2. talebi ise; en azından bu süreçte aileye yakın bir hapishaneye sevk edilmesi ve hem psikolojik olarak hem ekonomik olarak bu mağduriyetinin de giderilmesi yönündedir.”

Ayık ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması talebiyle sonlanan açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul