434. F Oturması: Makbule Özbek serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 434. F Oturması’nda Barış Annesi Makbule Özbek’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Temmuz 2020
  • 15:11

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 434. F Oturması’nda, yakın zamanda tutuklanan Barış Annesi Makbule Özbek’in serbest bırakılmasını istedi.

Sosyal medyada yayınlanan açıklamada basın açıklamasını Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin ve İHD üyesi Nuray Şimşek okudu.

Pandemi sürecinde tecridin derinleştirildiği belirtilen metinde, yeni infaz düzenlemesiyle birlikte hapishanelerde süreli yayın konusunda da kısıtlamalar getirildiği ifade edildi.

İlk defa 1998’de tutuklanıp 2,5 yıl hapis yatan Özbek’in tahliye edildikten sonra tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Hapishanesi’nde 2,5 yıl kaldığı belirtilen metinde, 2001 yılında dışarı çıktığında üç Barış Annesi ile birlikte ‘Barış Anneleri İnisiyatifi’nin kuruluşunda yer aldığı ifade edildi. 

Yaşına ve rahatsızlıklarına rağmen tutuklandı

Metnin devamında şunlar ifade edildi:

“Beyaz Tülbentli Barış Annelerinden biri olan Makbule Özbek; 26 Haziran 2020’de çok sayıda rahatsızlığı ve 72 yaşında oluşu dikkate alınmadan, pandemi koşullarında gözaltına alınıp 29 Haziran’da 23 kişinin içinden biri olarak tutuklanıyor. Diyarbakır E Tipi Kadın Kapalı Hapishanesine götürülen ve tek başına hücrede tutulan Makbule Özbek’in avukatı ile yaptığımız telefon görüşmesinde şunları söyledi: ‘Müvekkilim Makbule Özbek bildiğiniz üzere 72 yaşında ve korona koşullarında çok ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Karantina nedeniyle tek kişilik hücrede tutuluyor ve biz karantinadan koğuşa geçmesini bekliyoruz. Bu süreçte sağlık sorunları arttı ve yüksek tansiyondan kaynaklı bir kaç defa acil olarak revire çıkarılıp revirde doktor müdahale ediyor. Birçok kronik rahatsızlığı bulunmasına rağmen tutuklanmasına ilişkin yapılan itirazımız ‘kaçma şüphesi’ gerekçesiyle reddedildi. Önceden kullandığı ilaçları yanında olmadığı için sık sık tansiyonu yükseliyor. Revirdeki doktorun yazacağı reçete ile ilaç kullanabileceği belirtiliyor. Kronik kalp rahatsızlığı, şeker ve böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamı risk altında. Ayrıca gözlerinde de rahatsızlık söz konusu, akciğerinde ise ödem olduğu sağlık raporlarında var. Yakın zamanda iddianamenin hazırlanacağını umut ediyoruz. Adli Tıp raporu yok fakat tedavi gördüğüne ilişkin doktor raporları mevcuttur.’

“Ayrıca oğlu Ersin ile de yaptığımız telefon görüşmesinde de; 18 gündür tutuklu ve karantinada tek başına hücrede tutulduğunu, karantinadan çıkarılmasının haberini beklediklerini belirtirken; annesinin rahatsızlıklarının çok ciddi olduğunu, kalp ve yüksek tansiyon hastası oluşu nedeniyle endişelendiklerinin arttığını ve biran önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.”

Metnin sonunda insan hakları savunucuları “72 yaşında ciddi rahatsızlıkları olan Barış Annelerinden Makbule Özbek nezdinde tüm yaşlı, ağır hasta, yatalak ve engelli mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul