410. F Oturması: Veli İlhan Özdemir serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 410. F Oturması eyleminde hasta tutsak Veli İlhan Özdemir'in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Şubat 2020
  • 15:17

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun saat 13.30’da şube binası önünde yaptığı 410. F Oturması eyleminde ilk olarak Sivas Katliamı tetikçilerinden Ahmet Turan Kılıç’ın serbest bırakılması teşhir edildi. Sivas Katliamı tetikçisi Kılıç’ın, sağlık sorunları gerekçesiyle serbest bırakılmasının çifte standart olduğu vurgulandı.

Basın açıklamasında ilk olarak Elazığ depreminde hasar gören Adıyaman Hapishanesinde bulunan tutsakların başka bir hapishaneye sevklerinin iki gün sonra gerçekleştirilmesine dikkat çekildi. iktidarın yaşatma kaygısı olmadığı vurgulandı.

Ardından açıklamada 2015’de tutuklanıp 14 ay sonra serbest bırakılan Veli İlhan Özdemir hakkında şunlar ifade edildi:

“2 Ocak 2017 tarihinde ağır bir trafik kazası geçirir. Erzurum Bölge Hastanesi’nde beyninden ameliyat olur, platin takılır. Kaza nedeniyle vücudunun sol tarafı felç olan Veli İlhan Özdemir’e Doğubeyazıt Hastanesi tarafından %85 felç raporu verilir. Fizik tedaviye başlanır ve gözle görülür bir ilerleme sağlanırken, 12 Ekim 2018 tarihinde devam eden davadan hapis cezası verildiği için yeniden tutuklanarak Ağrı/Patnos L Tipi Hapishanesine götürülür.

Ağrı Hastanesine bağlı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘kalabalık ortamda kalamaz, yol gidemez’ raporuna rağmen, onlarca insanla birlikte sağlık ve temizlik açısından olduğu kadar sık sık epilepsi ve buna bağlı sinir krizleri geçiren mahpusun yaşam hakkı risk altındadır. Veli İlhan Özdemir’in eşi ile yaptığımız telefon görüşmesinde, özellikle eşinin yarım kalan fizik tedavisini vurgulayarak tutuklandıktan sonra fizik tedavisi verilmediğini bu nedenle eşinin az da olsa kendi başına hareket etme ve ihtiyaçlarını karşılayabilme gücünün ortadan kalktığını söylemiştir. Hapishanede kafasının arkasını ranzaya çarpması sonrası oluşan beze şeklindeki yumrunun ameliyatla alınması gerektiğini ancak bunun da hayati risk taşıması nedeniyle ailesi olarak da endişe duyduklarını belirterek, hastaneye götürülse bile tedavi anlamında hiçbir şey yapılmadığı belirtmiştir. Hapishane idaresi, X-R cihazından geçmediği için kullandığı demir koltuk değneklerini alamamış, tahtadan yapılmış olanları ise kullanamadığını, tüm başvuru ve girişimlerine rağmen söz konusu demir koltuk değneklerini içeri aldıramadığı için de çok üzgün olduğunu vurgulamıştır. Sürekli ilaç kullanarak ve diğer mahpusların yardım ve desteği ile yaşamaya çalışan Veli İlhan Özdemir’in yaklaşık üç yıl daha bu eziyet ve işkenceye dayanamayacağını belirten eşi, sağlık koşulları dikkate alınarak bir an evvel hapishaneden çıkartılmasını istemektedir.”

Metinde son olarak Kılıç’ın serbest bırakılmasından hareketle çifte standarda son verilerek Veli İlhan Özdemir’in ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

Eylem atılan sloganlarla bitirildi.