407. F Oturması: Veysel Avunan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 407. F Oturması eyleminde, şu an Elazığ Hapishanesi’nde olan hasta mahpus Veysel Avunan’ın tedavi hakkının kullandırılmasını ve serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Ocak 2020
  • 15:16

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun saat 13.30’da şube binası önünde yaptığı 407. F Oturması eyleminde, basın metnini komisyondan Mehmet Acettin okudu.

Siirt E Tipi Hapishanesi’nde tutulan ama tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren hasta mahpus 74 yaşındaki Nebi İlhan’ı anarak başlayan Acettin “Hapishaneye girmeden önce ağır kalp hastası olan ve hapishanede kanser hastalığına yakalanan ancak infaz ertelemesi yapılmayan ve göz göre göre ölüme gönderilen Nebi İlhan’ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

Hasta mahpusların tedavi hakları engellendiği ve serbest bırakılmadıkları için hapishanelerden tabutla çıktıklarını vurgulayan Acettin, şu an Elazığ T Tipi Hapishanesi’nde olan Veysel Avunan’ın Bingöl T Tipi Hapishanesi’nde zatürre, verem ve sonrasında Menenjit hastalığına yakalandığı teşhis edildikten sonra kaldırıldığı Elazığ Devlet Hastanesi’nde beyninde gelişen enfeksiyon nedeniyle komaya girdiğini, sonrasında Kayseri Şehir Hastanesi’ne götürüldüğünü ifade etti.

Tedavisi tamamlanmadan hapishaneye geri gönderilen Avunan’ın kardeşinin anlatımıyla şu an yürüyemediğini aktaran Acettin devamında şunları söyledi:

“Tahliyesine bir yıl kalan Veysel Avunan tahliye olmadan tedavisinin yapılması gerekmektedir. Ailesi yoğun bakımda kaldığı dönemde ceza ertelemesi istemiş ve Avunan heyete çıkarılmış ancak heyet hapishanede kalabilir raporu vermiştir.

İnsan hakları savunucuları olarak bu haftada Veysel Avunan şahsında hasta mahpusların tedavilerinin gereğine uygun olarak yapılması, hasta mahpusların sağlığa erişim ve yaşam haklarının  güvence altına alınması için yetkilileri sorumlu davranmaya çağırıyoruz.”

Eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “ Veysel Avunan serbest bırakılsın!”, “ Tedavi haktır engellenemez!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul