406. F Oturması: Ufuk Keskin serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 406. F Oturması’nda hasta tutsak Ufuk Keskin’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ocak 2020
  • 15:31

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 2020’nin ilk F Oturması olan 406. F Oturmasında şu an İzmir-Aliağa/Şakran 1 No.lu T Tipi Hapishanesi’nde bulunan hasta tutsak Ufuk Keskin’in serbest bırakılmasını istedi.

Dernek binası önünde saat 13.30’da yapılan eylemde basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran okudu.

Türkiye’nin uygulamakla yükümlü olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tedavi hakkıyla ilgili bölümünü okuyan Onaran, Türkiye’nin hapishanelerde bu sözleşmeyi uygulamadığını vurguladı. Ardından ‘98’de tutuklanan Ufuk Keskin’in sağlık durumunu şu ifadelerle anlattı:

“12 yaşından beri tip 1 diyabet hastası olan Ufuk Keskin, günde 4 kez kan ölçümü yaparak her seferinde insülin almaktadır.

19 Aralık Katliamı’ndan sonra Edirne F Tipi Hapishanesi’ne götürülen Ufuk Keskin’e, müebbet hapis cezasının yanı sıra verilen disiplin cezaları nedeniyle hem infazı yakılmış hem de 12 yıl daha hapis cezası verilmiştir. 

Sağlık sorunlarının artması nedeniyle 2002 yılında Bayrampaşa Özel Tip Hapishanesi’ne getirilen Ufuk Keskin, Adli Tıp Kurumu’nun hapishane koşullarında kalamayacağı ve infazının uygun koşullardaki bir hastanede tamamlanması gerektiğine dair rapor vermesine karşın bir süre sonra Kandıra 1 No’lu F Tipi’ne götürülür. Daha sonraları ise  Kırıkkale F Tipi, İzmir/Kırıklar 1 No’lu F Tipi ve Bolu F Tipi’ne sevk edilen mahpus, şu an İzmir-Aliağa/Şakran 1 No’lu T Tipi Hapishanesi’ndedir.”

Bu rahatsızlığının yanı sıra 2010’da Keskin’in Çölyak hastalığına yakalandığını belirten Onaran, bu hastalıkları yanı sıra laktoz ve küf-toz alerjisi, dermatis (deri iltihabı), bel-boyun fıtığı, işkenceden kaynaklı reyno ve gastrite bağlı mide şikayetleri olduğunu da ifade etti.

“24’ten fazla dişinin yerine implant yapılamadığı için protez takılan Ufuk Keskin, yıllardır ücretini ailesinin karşıladığı ve tamamen kantine bağlı bir beslenme ile yaşam mücadelesi vermektedir” diyen Onaran Keskin’in tedavisi için serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Ufuk Keskin’in babası Fahrettin Keskin’in konuşmasından sonra eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” ve “Ufuk Keskin serbest bırakılsın!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul