405. F Oturması: Abdulhakim Eşiyok serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 405. hafta F Oturması’nda hasta tutsak Abdulhakim Eşiyok’un serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2019
  • 14:42

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu saat 13.30’da dernek  binası önünde yaptığı 405. F Oturması’nda hasta tutsak Abdulhakim Eşiyok’un serbest bırakılmasını istedi.

Basın metnini okuyan Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin Selahattin Demirtaş’ın dahi tedavisinin aksamasından bahsederek, hasta tutsakların tedavilerinin engellendiğini vurguladı.

Acettin 405. F Oturması’nda 2001 yılından beri tutsak olan ve şu an Osmaniye T Tipi Hapishanesi’nde bulunan Abdulhakim Eşiyok’un sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. 2001 yılından sonra defalarca hastaneye gitmesine rağmen ağrılarının psikolojik nedenden kaynaklı olduğu söylenen Eşiyok için şunları ifade etti:

2010 yılında tesadüfen bir doktor ilgili davranır ve beyin tomografisini çektirir. Bunun neticesinde doktor, Eşiyok’un başında 9,5 mm. şarapnel parçası bulunduğunu ve ameliyat olması gerektiğini söyler.

Erzurum Atatürk Üniversitesine sevki yapılır. Ancak Üniversite Hastanesi şarapnel parçasının beynin en ince kılcal damarlarına saplandığı söyleyerek, ameliyat edilmesi durumunda “ya öleceğini ya da felç kalacağını söyleyerek ameliyatı yapmaz. Daha sonrasında da hasta mahpus Abdülhakim Eşiyok, birçok girişimde bulunmasına rağmen ameliyat isteği kabul edilmez.

Abdülhakim Eşiyok, en son Gümüşhane E Tipi Hapishanesinde kalırken 10 Temmuz 2014’de çok şiddetli bir kriz geçirir ve bunun üzerine hastanenin acil servisine kaldırılır. İlk müdahaleden sonra ertesi gün Gümüşhane Devlet Hastanesi Nöroloji bölümüne sevk edilir. Eşiyok yaşadıklarını şöyle anlatıyor; ‘Muayene eden doktora bu hastaneye dördüncü defadır nöroloji bölümüne sevk edildiğimi rahatsızlığımla ilgili somut bir tespit ortaya koymadıklarını söyledim. İlgili doktor bana dedi ki doğrudur şimdiye kadar sana söylememişler ama ben sebebi neyse sana açık söyleyeceğim. Senin beynin sol lobunda Frontal Lob Sendromu var. Daha önce başımın sol tarafında aldığım yaradan dolayı beynin sol lobu darbe almış ve sol lobun beyin hücreleri ölmüş.’”

Eşiyok’un 1994 yılında kafasına silahla aldığı darbe sonucu kafasında 9.5 mm’lik bir şarapnel parçasıyla yaşadığını belirten Acettin, Eşiyok’un her an ölüm riski taşıdığını ifade ederek serbest bırakılması istedi.

Eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Abdulhakim Eşiyok serbest bırakılsın!” ve “Tedavi haktır engellenemez!” sloganları atılarak bitirildi.