2 Temmuz anmasına çağrı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 2 Temmuz öncesinde yapacakları anma ve etkinliklere katılım çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Haziran 2022
  • 17:30

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yaklaşan 2 Temmuz öncesinde yapacakları anma ve etkinliklere katılım çağrısı yapmak için Mülkiyeliler Birliği’nde basın açıklaması yaptı.

Açıklama öncesi Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı. Basın açıklamasını PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş okudu. Ateş katliamın nasıl gerçekleştiğini anlatarak sözlerine başladı. Katliamın aydınlatılamamasında devletin rolü olduğunu vurgulayan Ateş, Alevilerin taleplerini de şöyle sıraladı:

“– Cemevlerimiz Alevilerin İbadethanesi olarak bir an önce kabul edilmeli ve Anayasal güvence altına alınmalıdır.
– Kapatılan ve vakıflar aracılığı ile el konulan Dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir.
– Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.
– Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmeli, her türlü asimilasyon politikasına son verilmelidir. Alevilerin Kutsal Mekânlarına yapılmak istenen baraj, HES, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir.
– Zorunlu din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır.
-Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, Laik ve demokratik Cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lav edilmelidir.
– Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir. Madımak Oteli tartışmasız, Utanç Müzesi olmalıdır.”

Ateş son olarak şunları ifade etti:

“Bu dünyayı bütün ötekiler ile birlikte inşa edeceğiz. Haramilerin saltanatını er ya da geç ama mutlaka yıkacağız. Katliamların hesabını mutlaka soracağız. Bu ülkeyi ve bu dünyayı yaşanır kılmak biz insanların elindedir. Bu gerçeği her yerde ve her alanda haykırmaya devam edeceğiz. Değil 29 yıl, 29 asır da geçse Madımak katliamını ve diğer işlenmiş insanlık suçlarını unutmayacağız.”