Çiğli’de 2 Temmuz eylemi

Çiğli’de 2 Temmuz eylemi gerçekleştirildi ve “Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, katilleri tanıyoruz hesabını soracağız!” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Temmuz 2022
  • 22:20

İzmir-Çiğli'de 2 Temmuz Sivas katliamı anması gerçekleştirildi. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kaldıraç̧, Türkiye İşçi Partisi (TIİP), Toplumsal Özgürlük Partisi’nin birlikte örgütlediği Sivas anması, Çiğli Belediyesi önünde saat: 18.30’da Hasret Gültekin ve Nesime Çimen'in türküleriyle başladı.

Ardından bileşen adına yapılan açılış konuşmasında 2 Temmuz Sivas Katliamı ve birçok katliam teşhir edilerek Çiğli halkının 2 Temmuz şahsında bütün katliamlara, hak gasplarına, baskılara karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. Basın açıklamasına geçilmeden önce 2 Temmuz Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler şahsında mücadele içinde hayatını kaybedenler adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Sivas’ta katledilenlerin isimleri tek tek okunarak “Yaşıyor” denildi.

Bileşenler adına hazırlanan ortak basın açıklamasında ise 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın yaşandığı ön sürece ve sonrasına değinilerek katillerin korunup kollandığına vurgu yapıldı. Sivas Katliamı, Dersim, Çorum, Maraş, Gazi ve birçok katliamın sorumlularının devletin kurumları olduğu ifade edildi. Devletin katliamcı kimliğinin teşhir edildiği açıklamada şunlar vurgulandı:

“AKP iktidarının kendinden olmayan gençlere, kadınlara, yoksullara, Kürtlere, Alevilere, mültecilere, işçilere, emekçilere savaş̧ açıyor. Hemen yanı başımızda gericiler Egekent’te 'Aleviler defol!' yazma cüretinde bulunuyor. Devlet tiyatrolarında semah 'dans' gösterisi olarak yazılıyor...”

Açıklamada saldırılar özetlenerek buna karşı mücadele çağrısı yapıldı ve şunlar ifade edildi:

“Bizler, bu memleketin işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri, Alevileri, Kürtleri, mültecileriyiz. Hayatımızı kuşatmaya çalışan gericiliğe, ırkçılığa, savaşa, emperyalizme karşı bizlere bu topraklarda direnişi öğreten Şeyh Bedrettin, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya gibi mücadele edeceğiz. Zulme boyun eğmeyen Pir Sultan Abdal gibi direneceğiz. Bizler, bize dayatılan karanlığa, gericiliğe, geleceksizliğe karşı bulunduğumuz her alanda yan yana geleceğiz, örgütleneceğiz, mücadele edeceğiz. Yaşanan katliamlar bir grubun, bir kişinin yaptığı münferit olaylar değildir. Bunlar insanlık suçudur. Sivas başta olmak üzere tüm katliam ve faili meçhullerin aydınlatılması için mücadele edeceğiz.

Bizler Hasret Gültekin’in ezgileri, Metin Altıok’un dizeleriyiz. Hiçbir söz, hiçbir gülüş, hiçbir slogan, hiçbir ezgi yarım kalmayacak. Hiçbir zaman aşımı Sivas’ı unutturamaz. Sivas’ın sönmeyen ışığı AKP’yi, katliamlar üzerine kurulu sermaye devletini yakacak. Selam olsun, ateşte semah durup boyun eğmeyenlere,

Selam olsun yolunu Sivas'ın ışığı ile aydınlatanlara, selam olsun zulme ve baskıya karşı direnenlere!”

Eylemde “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ı unutma, unutturma!”, “Katillerden hesap soracağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Sivas şehitlerinin tek tek isimleri okunarak “yaşıyor” denildi. Alevi Dernekleri Fedaresyonu’nun yarın Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat: 18.00'da yapacağı 2 Temmuz eylemine çağrı ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir