Gençlikten Zeren Ertaş eylemleri

Aydın’da KYK yurdunda Zeren Ertaş’ın ihmaller sonucu yaşamını yitirmesine karşı üniversitelerde kitlesel eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 27 Ekim 2023
  • 15:50

Aydın’da KYK yurdunda Zeren Ertaş’ın ihmaller sonucu yaşamını yitirmesine karşı tepkiler sürüyor. Birçok üniversitede eylemler gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi Öğrencileri esnaf yemekhanesi önünde toplandı. “Kaza değil cinayet! Sorumlulardan hesap soracağız!” yazılı pankart taşınarak Beyazıt Ana Kapı’ya yürüyüş yapıldı. Eyleme aralarında Devrimci Gençlik Birliği’nin (DGB) de olduğu çok sayıda gençlik örgütünün yanı sıra onlarca öğrenci katıldı.

“Barınma ve yaşam hakkımız için yürüyoruz” denilen yürüyüş boyunca “Kaza değil cinayet Zeren için adalet” sloganları atıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, orta bahçeden FSM Yurdu önüne yürüyüş yaptı. “Ölmeye değil okumaya geldik”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganlarıyla yürüyüş yapıldı. Yurt önünde basın açıklaması yapıldı.

İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde KYK’da yaşanan cinayete ilişkin bildiri dağıtan Özgürlükçü Gençlik üyelerine faşistler saldırdı.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi öğrencileri Zeren Ertaş ile dün üniversitelerinde yaşanan taciz olayına ilişkin Öğrenci İşleri Yerleşkesi önünde oturma eylemi yaptı.

Ellerinde “Jin, jiyan, azadî”, “Öğrencilere değil katillere barikat”, “Katil KYK”, “Gece geç kalmak onun hatası değildi. Kadınları kurtar ihlalleri durdur” ve “Verdiğiniz yorgan Zeren’e kefen oldu” dövizleri taşınan eylemde “Katiller bellidir hesap verecek”, “Öğrenciler buraya dayanışmaya”, “Dicle’den Aydın’a mücadele sürüyor”, “Zeren Ertaş ölümsüzdür”, “Mesele sistemin ta kendisi” ve “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganları atıldı. 

Bir süre oturma eylemi yapan öğrenciler, sonrasında Rektörlüğe yürümek istedi. Yürümek isteyen gençler polis engeli ile karşılaştı.

Üniversite öğrencileri, “Öğrenciye değil katillere barikat” sloganıyla polis engelini protesto etti. Sonrasında abluka altında açıklama yapıldı. Ardından “Kampüste taciz varken polis neredeydi”, “Dik dur eğilme davana sahip çık”, “Kampüste polis istemiyoruz”, “Rektör buraya” sloganları ve alkışlarla oturma eylemine geçti. Rektör gelene kadar eylemlerin süreceği belirtildi.

Ankara Üniversitesi’nde yapılan ses çıkarma eyleminde “Katil KYK hesap verecek” sloganları atıldı. Yapılan konuşmada “Geleceğimizi, emeğimizi, yaşamlarımızı çalanlar koltuklarında sefahat sürüyor. İnsanca yaşamak istediğimiz KYK yurtlarında arkadaşlarımız ölüyor!” denildi. Güvenlik konuşmaya engel olmaya çalıştı.

Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan konuşmada “Biz arkadaşlarımızı ihmaller yüzünden kaybetmek istemiyoruz” denilerek ses çıkarma eylemi yapıldı.

ODTÜ’de aralarında Devrimci Gençlik Birliği (DGB) de bulunduğu gençlik örgütleri yemekhanede konuşma yaptı. Yapılan konuşmada “hayatlarımız asansör tamirinden daha mı ucuz!” diye soruldu. Konuşmanın ardından ses çıkarma eylemi yapıldı.

Trabzon Üniversitesi öğrencileri “Ölmek değil, barınma istiyoruz!” yazılı pankartla eylem yaptı. Yapılan açıklamada “Bir neslin ölümüne göz yumuyorsunuz! Barınmak haktır, öğrencilik haktır, yaşamak haktır!” denildi.

Munzur Üniversitesi öğrencileri de Seyid Rıza Meydanı’nda Zeren Ertaş için açıklama yaptı.  Siyasi parti ve kurum temsilcilerinin de destek verdiği açıklamada “Kaza değil cinayet, sorumlular hesap versin” pankartı açıldı. Öğrenciler adına açıklama yapan Eylül Yantemur, KYK’ya bağlı Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda cinayet işlendiğini söyledi. Yurt öğrencilerinin defalarca kez şikâyet ettiği, tamir edilmesini talep ettiği yurt asansörünün düştüğünü hatırlatan Yantemur şunları ifade etti:

“Munzur Üniversitesi öğrencileri olarak gücümüzü birbirimizden, kol kola verdiğimizde değiştirebildiklerimizden alıyoruz. Bugün ülkenin dört bir yanında üniversite öğrencileri birbirlerinden aldıkları bu güçle buluşuyor, direngen ruhuyla öldürülen arkadaşlarının hesaplarını soruyorlar. Tüm üniversite gençliğini, gücünü gücümüze katmaya çağırıyoruz. Bizleri öldüren bu sistemin sorumlularından hesap soracağız.”

Açıklamanın oturma eylemi ile son buldu.

Mersin Üniversitesi Öğrencileri eylem yaptı. “Ölmeye değil, okumaya geldik” yazılı pankartın taşındığı eyleme HEDEP Milletvekili Perihan Koca da katıldı. Yapılan açıklamada Ertaş’ın, yetkililerin ihmalkarlığı yüzünden yaşamını yitirdiği belirtilerek ihmalkar davranan yetkililerden hesap sormak istediklerinde ise kolluğun, öğrencilere saldırdığı hatırlatıldı. Aydın Valisi’nin olaydan sonra,"15 kişilik asansöre 16 kişi binmiş, 15 öğrencinin durumunda bir problem yok" şeklinde sarf ettiği sözlere tepki gösterilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Sanki bu düzen her gün bizleri ölüme mahkum etmiyor da, sanki onlar eli kanlı katiller değil de ölümlerimizin sorumlusu bizleriz. Katil KYK yönetimi, katil devlet böyle söyleyerek öfkemizden kaçabileceğini zannediyor.”

Öğrencilerin saray rejimiyle ölüme sürüklendiğini ifade edilen açıklamada tüm öğrenciler insanca onurlu bir yaşam için kampüs kampüs direnişi büyütmeye çağırıldı.

Çukurova Üniversitesi Öğrencileri Baraj Yolu üzerinde bulunan Gençlik Meydanı’nda yaptıkları basın açıklaması ile Zeren Ertaş'ın yaşamını yitirmesini protesto etti. Basın açıklamasını okuyan Özge Türkoğlu, yaşanan cinayet ve öğrenci intiharları konusunda esas sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Bizleri yoksulluğa sürükleyenler, baskı ve sindirme politikalarıyla ise yalnızlık ve umutsuzluğun ülkesini yaratıyor. Geleceğimiz için en geniş dayanışma ve mücadele ağlarını kurmak için harekete geçelim.”

Mardin KYK Kız Öğrenci Yurdu’nun bahçesinde bir araya gelen öğrenciler, telefonlarının ışıklarını yakarak protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylem sırasında öğrenciler; “Okumaya geldik, ölmeye değil”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Katil KYK” ve “Verdiğiniz yorgan kefen oldu” sloganları attı.

Saatlerce yurt bahçesinde alkış ve sloganlarla eylemlerini sürdüren öğrenciler, KYK yurtlarında ihmaller sonucu ölmek istemediklerini vurgulayarak, eylemlerine son verdi. 

Harran Üniversitesi öğrencileri, Osmanbey Kampüsü kapısı önünde eylem yaptı. “Katil KYK”, “Verdiğiniz yorgan kefenimiz oldu”, “Hepimiz kız kardeşiz” yazılı dövizler taşındı. Eylemde yapılan açıklamada AKP-MHP rejiminin uyguladığı politikaların daha çok gençleri ve öğrencileri etkilediğini belirtilerek “Öğrenciler yoksulluk ve gelecek kaygısından dolayı geçinemiyor, temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor” denildi.

Ankara’da eylem

Ankara’da Bahçelievler 7. Cadde’nin başlangıcında toplanıldı ve yürüyüş yapıldı. “İhmallerle ölen Zeren'in, tarikat yurdunda intihar eden Enes'in, bu bozuk düzene dayanamayan Resul'un hesabını sormak için yürüyoruz” denilerek başlayan yürüyüş polis tarafından engellenmek istendi. “Katil KYK” sloganlarıyla polis barikatı aşılarak basın açıklaması yapıldı. Açıklamada resmi olarak bir kişinin hayatını kaybettiği ancak yurttan ulaşan öğrencilerin en az 3 kişinin hayatını kaybettiğini söylediği belirtildi. Açıklamada şöyle devam edildi:

“Yıllardır KYK’ların koşullarını anlatıyoruz. Bize gelen ihbarları tek tek bütün sorumluları gözlerini sokuyoruz. Porsiyonu küçük kötü yemekleri, zehirlenen öğrencileri, böcek, yılan ısırmasıyla hastanelik olanları, inşaat halindeki yurtlara yerleştirilen öğrencilerin geçirdiği kazaları…”

Sorumlulara işaret edilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

Müdüründen bakanına bütün sorumluların hesap vermesini, yargılanmasını, cezalandırılmasını talep ediyoruz. Sürecin takipçisi olacağız ve eylemlerimiz burada bitmeyecek!

Gece öfkeden uyuyamayan tüm gençleri her yerde kent meydanlarını doldurmaya; katillerin karşısında durmaya çağırıyoruz. Enes, Resul, Zeren’in yaşayamadığı kalan ömrünün sorumluluğu ile her meydanda, her kampüste toplanalım!”

Aydın’da meydanda oturma eylemi yapıldı. “Kader değil ihmal” , “Adalet bozuk asansör” , “Verdiğiniz yorgan kefen oldu” “ölmeye değil okumaya geldik” yazılı dövizler taşındı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğrencileri dövizleriyle eylem yaptı. “Türkiye uyuma kardeşine sahip çık” sloganlarıyla yürüyüş yapıldı. Eyleme Çiğli Balatçık Erkek ve Kız Yurdu’nda kalan öğrenciler de katıldı.

Kırşehir Saliha Sultan Kız Yurdu bahçesinde toplanan öğrenciler “Katil KYK” ve “susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

Kırklareli Evladı Fatihan ve Hundi Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda bahçede toplanan öğrenciler sloganlarla yürüyüş yaptı.

Balıkesir Bandırma Fatma Ana ve Yarbay Vecihi Bey KYK Yurdu öğrencileri “Düzeniniz batsın biz yaşayacağız” yazılı pankartla yürüyüş yaptı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri ellerinde fenerler yakarak kitlesel yürüyüş yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Öğrencileri, KYK kız öğrenci yurtlarında toplanmalarının ardından Rektörlüğe yürüyüş yaptı. Burada oturma eylemi yapıldı ve tekrar yurtların önüne yürüyüş yapılarak bir kez daha oturma eylemi yapıldı. Burada bir bildiri okuyan öğrenciler, Akdeniz Üniversitesi'ndeki diğer sorunlara dair konuşma yaptı.

Muğla Milli Piyango Kız Öğrenci Yurdu’nda yapılan eylemde basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bunun bir kaza olduğunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu bir cinayettir. Yapılması gereken yan yana gelip mücadeleyi büyütmektir. Meşruiyeti kalmamış yurt yönetiminin istifasını alana kadar mücadelemizi yürütme kararlılığındayız. İl müdürü yaptığımız açıklama sonrasında 'Devlet size yatak vermiş şükredin' deme gafletinde bulunmuştur. Bunu kabul etmiyoruz.  Barınma bir haktır. Eğer devlet 15 kişilik asansörlerin çökmesiyse, devlet 5 kişilik odalarda üst üste yatmaksa, devlet sağlık besinlere mahkum bırakılmaksa ve biz devlet düşmanıysak, il müdürünü o odalarda kalmaya davet ediyoruz.”

Hacettepe Üniversitesi'nde tencere ve tavalarla bir araya gelen öğrenciler, “Düzeniniz batsın, öğrenciler yaşasın” dedi. Eyleme bazı öğrenciler de kaldıkları yurt odalarının ışıklarını açıp kapatarak destek verdi.

Eskişehir'de üniversite öğrencileri, KYK yurdunda hayatını kaybeden Zeren Ertaş için Espark önünden Ulus Anıtı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

Ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Biz gençler olarak sefalet içinde yaşarken birileri sarayda yaşayıp bizim şükretmemizi istiyor. Bizi göz ardı ettikçe ülkenin geleceğini de göz ardı ediyorsunuz.”

Bitlis’te erkek öğrenci yurdunda Zeren Ertaş için toplanan öğrenciler polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Yurda polis girmesi “polis dışarı” sloganlarıyla protesto edildi.