“Asansör kazaları önlenemez değildir!”

MMO asansör kazalarına dair açıklama yaptı ve “Başta belediyeler ve bina yöneticileri olmak üzere tüm tarafları sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Ekim 2023
  • 23:30

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yunus Yener KYK yurdunda asansör faciasında Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Söz konusu “kaza” üzerine medyaya yansıyan bazı iddiaların olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi:

“Bu noktada olayın kesin nedeni veya nedenlerinin, bilirkişi incelemelerini de kapsayan resmi soruşturma ile belirleneceğini belirmek isteriz. Ancak Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu ve asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda akredite A Tipi Muayene Kuruluşu olarak, bu acı olayı da içerecek şekilde asansörlerle ilgili sürecin bütününe dair söyleyeceklerimiz var.”

Yapılan muayenelerin belediyeler adına yapıldığı, bu işten yasal olarak belediyelerin sorumlu olduğunu vurgulanan açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu noktada muayene kuruluşlarından yalnızca ikisinin, TSE ile Odamızın kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar, diğerlerinin ise kâr amaçlı özel firmalar olduğunu belirtmeliyiz. Dolayısıyla belediyelerin, ilçe sınırları içindeki asansörlerin yıllık periyodik denetimlerini kâr amacı gütmeyen, kamusal hizmet yaklaşımına sahip kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara yaptırmaları, taşıdıkları toplumsal sorumluluk gereğidir. Bu protokoller hiçbir pazarlık konusu olmamalıdır. Böyle bir durum hizmetin kalitesinin düşmesine, çalışanların mağdur edilmesine ve düzgün yapılmayan denetimin neticesinde can kayıplarına ve zararlara yol açacaktır.”

MMO ile Efeler Belediyesi arasındaki asansör periyodik kontrol protokolünün, 2020 yılının Mart ayında belediye tarafından tek taraflı olarak feshedilerek özel bir muayene kuruluşu ile yeni bir protokol imzalandığının altını çizilen açıklama da neredeyse bir sene boyunca asansörün kırmızı etiketli olmasına rağmen, gençlerin hayatının tehlikeye atılarak çalıştırılmış olduğu vurgulandı.  

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Aydın ve Gebze KYK Yurtlarında uzun süre Kırmızı Etiketli asansörlerin çalıştırılması çok vahimdir. Buradan hareketle tüm Belediyeleri özellikle tehlike arzeden ve muayene sonucu Kırmızı Etiket alan asansörlerin çalışmasını durdurmaya, “mühürlemeye” davet ediyoruz. Odamız ilgili kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim anlayışıyla kâr amacı gütmeden, bilimsel teknik esaslara, standart ve yönetmeliklere uygun olarak Odamız tarafından eğitilerek yetkilendirilmiş uzman mühendis kadrosuyla yapmaktadır ve asansör denetimleriyle ilgili her tür katkıda bulunmaya her zaman hazırdır.”