Üniversitelerde ve Aydın’da Zeren Ertaş eylemleri

Aydın’da Zeren Ertaş’ın ihmaller sonucu KYK’da yaşamını yitirmesi, pek çok üniversitede ve Aydın kent meydanında protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 26 Ekim 2023
  • 16:00

Aydın KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda asansörün düşmesi sonucu Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi ve 15 öğrencinin yaralanması kent meydanında protesto edildi.

Aydın Meydan'da toplanan çoğunluğu üniversite öğrencisi çok sayıda kişinin yürüyüş yapması polis tarafından engellendi. Polisin yürüyüşü engellemesi “Yürüyüş hakkımız” ve “ölmeye değil okumaya geldik” sloganları ile protesto edildi.

“Ölmeye değil okumaya geldik”, “İhmale karşı omuz omuza” ve “Elim kaza değil cinayet” yazılı dövizler taşınan eylem oturma eylemi şeklinde sürdü.

Aydın’da meydandan yürüyüşe geçen öğrencilere polis saldırdı. Çok sayıda kişi ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı. Polis saldırısına çevrede bulunanlar tepki gösterdi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yapılan konuşmada yaşananların kaza olmadığı vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Biz bunların kaza olmadığını biliyoruz, ihmaldir. Son bir haftada 4 tane üniversite öğrencisi yaşamını yitirirken bunların suçlusunun Saray faşizmi olduğunu biliyoruz. Suçlular belli, yurtları niteliksiz hale getirenler, bizlere bu yaşamı reva görenler, bizleri geleceksizliğe mahkum edenlerdir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden sesleniyoruz. Sıra arkadaşlarımızı katleden katil KYK’yı teşhir ediyoruz. Suçlusunuz hesap vereceksiniz!”

Konuşmanın ardından “Katil KYK” sloganları atılarak alkışlarla eylem yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Kaldıraç Üniversite eylem yaptı. “Kaza değil katliam! Saray rejimini yıkmaya, hesap sormaya” yazılı pankartın açıldığı eylemde açıklama yapıldı. KYK yönetiminin ve Valiliğin açıklamalarına tepki gösteren açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bizlerin değiştirme iradesini sandığa hapsetmeye çalıştılar, oysa bugün yine biz bizeyiz. Saray rejimi içinde bize düşen pay kölece bir varoluş ve ölümse direnmekten ve değiştirmekten başka çıkışımız yok!”

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapılan konuşmada asansör ihmali aktarılarak yönetimin tutumu teşhir edildi. “KYK’larda güvenli yaşamak isterken katledilmeye mecbur değiliz” denilen konuşmanın ardından ses çıkarma eylemi yapıldı. Yarın (27 Ekim) MED çimlerde yapılacak eyleme çağrı yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Kuzey Kampüs’te eylem yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“*Bütçe her sene şirketlerin milyonlarca dolar vergi borcunun silinmesi için değil, biz emekçi çocukları için harcansın!

*Kaza diyerek üzerini kapatamayacaksınız, sorumlular bizden koparılan her sıra arkadaşımız için hesap versin!

*Bu cinayetlerin tekrarlanmaması için bütün KYK yurtları derhal denetlensin, öğrencilere ve yurtlardaki işçilere denetimleri takip hakkı sağlansın!

*Soruşturmanın takipçisiyiz, hepimiz nitelikli koşullarda, insanca yaşayana kadar mücadele edeceğiz!”

Eskişehir Üniversite Öğrencileri yürüyüş yaptı. Eylemde “Bu düzende geleceğimiz yok, yaşayacağız, yaşatacağız!” yazılı pankart taşındı. “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganlarının atıldığı yürüyüşte yapılan konuşmada KYK’da yaşanan cinayet teşhir edildi. “Bu bozuk düzeni ancak birlikte mücadele ederek düzeltebiliriz” denilen konuşmada mücadele çağrısı yapıldı.

ODTÜ Öğrencileri 5.Yurt önünde buluşarak yürüyüş yaptı. “Ölmeye değil yaşamaya geldik” yazılı pankartın taşındığı yürüyüşte “Nitelikli barınma hakkımızdır” sloganları atıldı. 

TİP’li Öğrenciler İzmir Buca’da bulunan Hoca Ahmet Yesevi Kız Yurdu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Özgürlükçü Gençlik Denizli’de KYK Kız Öğrenci Yurdu önünde eylem yaptı. Eylemde “ölmeye değil okumaya geldik. Katil KYK hesap verecek” yazılı pankart taşındı.