“Denetimi zayıflatmak riski artırdı”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) KYK’da yaşanan asansör “kazasına” ilişkin yaptığı açıklamada denetimsizliğe dikkat çekerek “denetim özelleştikçe can kaybı olağanlaşıyor” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ekim 2023
  • 18:30

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) KYK’da yaşanan asansör “kazasına” ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Denetim özelleştikçe can kaybı olağanlaşıyor! Denetimi zayıflatmak kamu binalarında riski artırdı ” başlıklı açıklamada Aydın’da yaşanan asansör “kazası” hatırlatıldı. Açıklamada şöyle devam edildi:

“Öncelikle söz konusu kazanın asıl nedenleri, yürütülecek resmi soruşturma sonunda bilirkişiler tarafından belirlenecektir. Ancak söz konusu olay, kamusal denetimin özelleştirilmesinin ve özel sektör eliyle yürütülen bir ticari faaliyet alanı haline gelmesinin bu tip kazaların ana nedenlerinden biri olduğunu bir kez daha göstermiştir. Genel itibarıyla kamusal denetimin özelleştirilmesinin acı sonuçlarını yaşıyoruz. Maliyetleri düşürme adına bakım, onarım ve kontrol temelli mühendislik hizmetlerindeki eksikler, can almaya devam ediyor.

Diğer yandan asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesi belediye ve il özel idarelerinin görevleri arasındadır. Belediyelerin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinin de konuya ilişkin sorumlukları vardır. Söz konusu hizmetin özelleştirilmiş olması bu kurumların sorumluluklarını azaltmamaktadır. Bu hizmetin kamusal bir şekilde yapılması bir zorunluluk ve esas olmakla birlikte,  özel muayene kuruluşu tarafından kontrol edilmiş olsa dahi yurtlar, yüksek katlı yapılar gibi özellik arz eden binalarda kamunun yapılan kontrollerin sağlıklılığını ve sonuçlarını takip etmesi sosyal devlet anlayışının gereğidir. Tehlikeli asansörlerin etkin bir şekilde belirlenmediği, belirlenenlerin ise çalışmaya devam edebildiği bu sistemin can güvenliğini garanti altına aldığını söyleyemeyiz.”

Kamu binalarında bakım ve periyodik kontrol işlemlerin sık yapılması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada “Elektrik Mühendisleri Odası, uzman üyelerinin bilgi ve deneyimiyle mevzuat geliştirilmesi de dahil olmak üzere can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü teknik ve bilimsel çalışmaya katkı sağlamaya hazırdır” denildi.