İstanbul Üniversitesi'nin Sesi fanzini "Görecek günler var daha..." şiarı ile Sabahattin Ali'yi anma etkinliği gerçekleştirdi.
Sabahattin Ali'yi anma etkinliği ilk olarak açılış konuşması ile başladı. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesi süreci ile ortaya çıkan Üniversitenin Sesi fanzininden bahsedilerek birlikteliğin yerel fanzin çalışmaları ile sürdürüldüğü anlatıldı. Konuşmada barınma, beslenme, ulaşım ve geçinememek gibi öğrencilerin yaşadığı yakıcı sorunlardan bahsedilerek ortak sorunlar karşısında ortak hareket edebilmenin önemi anlatıldı. Üniversitelerde baskı ve gericiliğin arttırılması ile birlikte söz, basın, örgütlenme ve ifade özgürlüklerinin kısıtlandığına değinilerek yerel fanzin çalışmalarının önemi aktarıldı. Açılış konuşmasında toplumcu yazar Sabahattin Ali'den bahsedilerek toplumcu yazarları anmanın önemi üzerine kısa bir anlatım gerçekleştirildi.
Konuşmanın ardından "Biz gençliği yaşadığı sorunlara karşı duyarsız bırakmaya, bilinçsizleştirmeye ve köleleştirmeye çalışan düzene karşı sözümüzü söyleme iddiasındayız." denilerek şiir dinletisine geçildi.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın Sesi fanzin ekibi tarafından hazırlanan şiir dinletisinde Sabahattin Ali'nin şiirleri okundu. Şiir dinletisinin ardından İstanbul Üniversitesi'nin Sesi ekibi tarafından hazırlanan ses tiyatrosu sergilendi. Sabahattin Ali'nin Sırça Köşk masalının tiyatral hale getirildiği ses tiyatrosunun ardından foruma geçildi.
Etkinliğin forum kısmında baskı, gericilik, akademik ve toplumsal sorunlara dair tartışmalar gerçekleştirildi. Üniversitelerde yaşanan özgün sorun alanlarının da aktarıldığı forumda tüm yaşanılan sorunlar karşısında birlikte hareket edebilmenin önemi üzerine konuşmalar gerçekleşti. Bir genç söz alarak 2019 yılında intihar eden İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli'den bahsederek yaşanılan intiharların münferit olmadığı ve gençliği çaresizliğe, depresyona sürükleyen düzene karşı tek çözümün birlik olmaktan hakların, geleceğin ve özgürlüğün gaspına karşı mücadele etmekten geçtiğini vurguladı.
Yurtta kalan bir başka genç söz alarak yaşadığı beslenme ve ulaşım gibi özgün sorunlardan bahsederek üniversite içerisinde başlattıkları imza kampanyası sürecini aktardı. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi'nden doğru kayyım rektörlere karşı yükselen direniş süreci ve direnmenin önemi üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Son olarak forumda fanzin, dergi vb. araçların önemi üzerine sohbetler gerçekleşti. 1 Mayıs ve 6 Mayıs gibi önemli tarihsel süreçlerin yaklaştığı hatırlatılarak bu gündemlerde de gençliğin kendi talepleri ile alanlarda olmanın önemi vurgulandı.
Etkinlik giriş alanında Sabahattin Ali'nin fotoğraflarının ve Marko Paşa'dan görüntülerin yer aldığı bir sergi açıldı. Ayrıca fanzinin 1. ve 2. sayılarının yer aldığı bir stant kuruldu.
Kızıl Bayrak / İstanbul