Üniversitenin Sesi yılsonu etkinliği düzenledi

Üniversitenin Sesi, yılsonu etkinliğinde gençliğin sorunlarını tartıştı, yaz dönemine ilişkin planlama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 26 Mayıs 2019
  • 16:23

Üniversitenin Sesi, üniversitelerin kapanması vesilesiyle yılsonu etkinliği düzenledi. İlk olarak yapılan açılış konuşmasında Üniversitenin Sesi’nin ortaya çıkış sürecinden bahsedilirken, geçtiğimiz yıl üniversitelerin bölünme saldırısına karşı yapılan eylemler anlatıldı. Geçen bir yılın ardından tüm baskı ve yasaklamalara karşı, üniversiteliler olarak bugün bir araya gelmenin önemi vurgulandıktan sonra işsizliğe dair hazırlanan sinevizyon gösterimine geçildi. Sinevizyon gösteriminin ardından İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü öğrencileri tarafından hazırlanan “Atan(a)mayanlar” adlı tiyatro gerçekleşti.

Tiyatronun ardından “söz üniversitelerde” denilerek foruma geçildi. İlk olarak gençlik açısından geçtiğimiz bir sene boyunca gerçekleşen eylemler üzerine konuşmalar yapıldı. Ardından gündemler oluşturuldu. Geleceksizlik, baskı ve yasaklar, niteliksiz eğitim gündemleri belirlendi.

Geleceksizlik üzerine yapılan canlı tartışmalarda, genç işsizlik oranının geçen seneye göre arttığı, mezun olduktan sonra meslek dışı işlerde çalışmak zorunda kalındığı, iş bulunsa dahi güvencesiz çalışıldığından bahsedildi. Atanamadığı için yaşamına son veren Merve Çavdar ve Ersin Turhan gibi binlerce üniversitelinin olduğu ifade edildi.

Üniversitelerde artan taciz tecavüz olaylarına dikkat çekilirken, son olarak Ankara Üniversitesi Veterinerlik fakültesinde yaşanan taciz olayı aktarıldı.

Üniversitenin Sesi olarak gerçekleştirilen “Üniversite Deyince” adlı anketin sonuçları aktarıldı. Anket sonucunda, genel olarak üniversitelerin gelecek kaygısı, işsizlik, niteliksiz eğitim, ulaşım, barınma, geçinememe sorunlarının olduğu ifade edildi.

Etkinliğe gelen, okurken çalışmak zorunda olan gençler deneyimlerini aktardı. Okurken çalışmanın zor olduğu, alınan ücretlerin yetersiz olduğu ve tanımlanan iş dışında birçok işin zorla yaptırıldığı ifade edilirken, staj adı altında ucuz iş gücü olarak görüldükleri söylendi.

Kısa bir aranın ardından yaz döneminde gerçekleştirilecek atölye çalışmaları için planlamalar yapıldı. Okuma Atölyesi, Gezi Atölyesi ve Yayın Atölyesi’nin somut planlamaları yapıldıktan sonra etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul