Beyazıt’ta YÖK ve YÖK düzeni protestosu

YÖK’ün 38. kuruluş yıldönümü dolayısıyla İstanbul Üniversitesi’nde Beyazıt Ana Kapı’da eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Kasım 2019
  • 18:29

YÖK’ün kuruluşunun 38. yılında Beyazıt Ana Kapı önünde birçok üniversiteden bir araya gelen öğrenciler YÖK ve YÖK düzenini protesto etti.

“Üniversite, şirket , hapishane, şantiye değildir, geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye!” şiarlı pankartın açıldığı eylemde, İÜ, YTÜ, İTÜ, MSGSÜ, Marmara ve vakıf üniversitelerinden öğrenciler söz alarak üniversitelerinde yaşanan sorunlara dair konuşmalar yaptı.

Konuşmalarda üniversitelerin şirket haline getirildiği, bölme ve taşıma saldırılarıyla ve kampüslerin “millet bahçesi” adı altında sermaye gruplarına peşkeş çekildiği vurgulandı. Eğitimin giderek niteliksiz hale getirilmesi, paralı eğitim uygulamaları teşhir edilirken “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” sloganı sık sık atıldı. YÖK eliyle üniversitelerde arttırılan baskılara da değinilerek bu saldırılara karşı mücadele etme vurgusu yapıldı. Ardından basın açıklaması okundu.

YÖK Saray’a bağlandı, baskılar sürüyor”

1982 Anayasası ile 6 Kasım’da kurulan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde biat eden, sorgulamayan bir nesil yaratma çabasının ürünüdür” denilen açıklamada, bugün YÖK’ün Saray’a bağlandığına dikkat çekilerek “Üniversiteler, tek adamın yetkisine sunulmuştur. Bugüne kadar YÖK eliyle yürütülen üniversiteleri baskı altında tutma politikaları bugün de iktidar eliyle sürüyor” ifadeleri kullanıldı.

Üniversiteleri ticarethane, öğrencileri müşteri haline getiren düzenin bugün krizle birlikte gençliği geleceksizliğe daha fazla sürüklediği üzerinde duruldu. Gençliğe reva görülen borç, işsizlik bataklığı teşhir edildikten sonra, konuşmalarda da değinilen üniversitelerdeki güncel saldırılar hatırlatıldı. Bunlarla birlikte ODTÜ Kavaklık’taki kaçak KYK yurdu inşası çabalarına değinilerek öğrencilerin direnişinin yurt yapımını durdurduğu vurgulandı ve “Nasıl ODTÜ'ye kaçak yurt yatırmadıysak Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde de Millet Bahçesi’ne izin vermeyeceğiz” dendi.

Özgürlüğümüzü savunmaya devam edeceğiz”

“Üniversiteler Saray'ın da YÖK’ün de değildir. Üniversiteler öğrencilerindir” vurgusuyla devam eden açıklama şöyle noktalandı:

“Biz, hiçbir sınıfsal ayrıma izin vermeden eşit eğitim alma hakkımızı, gericiliğe karşı bilimsel eğitimi, cinsiyetçiliğe karşı eşitliği, ırkçılığa karşı kardeşliği, baskılara karşı özgürlüğümüzü savunmaya devam edeceğiz. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Ana kapı önünden Ege üniversitesinden Dokuz Eylül’e, ODTÜ, Hacettepe, Ankara üniversitesindeki mücadele arkadaşlarımıza selam olsun!”

“YÖK, polis medya, bu abluka dağıtılacak!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” sloganlarının haykırıldığı eylem Beyazıt Marşı söylenerek sonlandırıldı. Eylem boyunca Beyazıt Meydanı polis ablukası altındaydı.

Kızıl Bayrak / İstanbul