Devrimci Gençlik Birliği’nin 6-7 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştireceği “Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için, Eğitim Hakkı Çalıştayı”nın hazırlıkları sürüyor.
İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Çalıştay Hazırlık Atölyesi hazırlıklar kapsamında iki buluşma gerçekleştirdi. Bu buluşmalarda “Üniversite nedir, eğitimde neoliberal dönüşüm, GATS ve Bologna anlaşmaları, 12 Eylül’den bugüne üniversiteler ve YÖK” başlıkları tartışıldı. Çalıştaya sunulacak katkılar planlanırken atölyelerin haftalık olarak toplanmasına karar verildi ve tartışılacak konular planlandı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Çalıştay Hazırlık Atölyesi “Üniversite nedir, Üniversiteler ve toplum, eğitimde neoliberal dönüşüm” üzerine tartışmalar gerçekleştirdi.
***
Çalıştay hazırlıkları kapsamında, günümüz öğrenci profilini çıkarmaya dönük anket çalışması ile çalıştay çağrıları da hafta boyunca sürdü. İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da ve öğrenci yurtlarında anket çalışmaları devam etti. Bunun yanında Kadıköy ve Beşiktaş’ta üniversitelilerin yoğun olduğu yerlerde de anketler yapıldı.
“Üniversiteler ve YÖK” konulu İstanbul Meclisi toplandı
YÖK’ün kuruluşunun 38. yılında DGB İstanbul Meclisi’ni toplayarak “Üniversiteler ve YÖK” tartışması gerçekleştirdi. İlk olarak devrimci gençlik hareketi tarihini anlatan sinevizyon izlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından çalıştay kapsamında olan üniversitelerin tarihi ve bugünkü hali üzerine bir tartışma gerçekleştirildi. Bu başlık altında, tarihteki ilk üniversite örneklerinden bugüne kadarki üniversitelerin nasıl geliştiği konuşuldu. Eğitimin tarih boyunca egemenlerin çıkarı için şekillendiğine değinildi. Ardından ‘80 darbesiyle birlikte üniversitelileri apolitik, bireyci hale getirmek, baskı ve gericiliği kalıcılaştırmak için kurulan YÖK’ün çıkışı ve yaşanılan somut örnekler ile YÖK’ün bugün ki gerici politikaları konuşuldu.
Son dönemde üniversitelerde yaşanan barınma, beslenme ve ulaşım sorunlarından bahsedildi. Bu sorunlara dair yaşanan somut örnekler anlatıldı. Katılımcıların verdiği örnekler ile yazı konusu belirlendi.
İstanbul Meclisi kararları:
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününe dair tartışmalar ve planlamalar gerçekleştirildi. Üniversitelerde 25 Kasım’ın nasıl gündemleştirileceği, neler yapılacağı tartışıldı.
YÖK’ün kuruluşunun yıldönümü 6 Kasım’da İstanbul’da yapılacak olan eyleme katılım kararı alındı.
23 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilecek “Haklarımız, geleceğimiz ve öğrencilerimiz için Eğitim Hakkı” miting konuşuldu. Ayrıntılarını öğrenmek üzerine konuşuldu.
6-7 Aralık’da gerçekleştirilecek Eğitim Hakkı Çalıştayı için ise çalıştay konu başlıklarına ilişkin eğitim çalışması belirlendi. 14 Kasım’da saat 17.00-18.00 arasında “12 Eylül’den bugüne gençlik mücadelesi” başlığı tartışılacak.
Çalıştay çağrısı açısından TÜYAP kitap fuarının değerlendirilmesi ve üniversitelerde yaygınlaştırılması konuşuldu.
Çalıştayın konu başlıkları üzerine konuşmalar planlandı.
Üniversitenin Sesi’nin yeni sayısı çıktı!
Üniversitenin Sesi’nin 4. sayısı çıktı. Üniversitelerde deprem gündemi üzerine röportajların ve yazıların yer aldığı; eylemlerin, üniversitelere dönük saldırıların, yaşanan sorunların anlatıldığı 4. sayı aynı zamanda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gerçekleştirilecek etkinliğe çağrı yapıyor. Üniversitenin Sesi çeşitli üniversitelerde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
İstanbul Çalıştay Hazırlık Atölyeleri