Yemen’de süren savaş ve ambargo nedeniyle milyonlarca insanın yanı sıra yaklaşık 2,3 milyon çocuk da açlık tehlikesi ile karşı karşıya. 28 milyon nüfusu olan ülkede 24 milyon insan yardıma muhtaç hale getirildi.
Birleşmiş Milletler (BM), “beş yaşın altındaki yaklaşık 400 bin çocuğun açlıktan ölebileceği” konusunda uyardı. BM Genel Sekreteri sözcüsü Stephane Dujarric, “Yemen için 3,4 milyar dolarlık insani yardım ihtiyacının sadece 1,9 milyarlık kısmının finanse edildiğini” kaydetti ve BM kurumlarının Yemen Raporunu basınla paylaştı.
BM Yemen Raporu
BM Genel Sekreteri sözcüsü, 13 Şubat’taki basın toplantısında, “Yemen’de tahminlere göre 5 yaş altındaki yaklaşık 2 milyon 300 bin çocuğun bu yıl şiddetli yetersiz beslenmeye maruz kalacağı, 400 bininin ise ağır açlıkla karşı karşıya kalacağı ve acil tedavi edilmezlerse ölebileceği bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Raporun BM Gıda ve Tarım Örgütü, UNICEF, Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlandığını belirten Stephane Dujarric, BM kurumları, 2015’te çatışmaların tırmanmasından bu yana, Yemen’de kaydedilen en yüksek yetersiz beslenme seviyelerinden biri olduğu uyarısında bulunarak, “Yemen insani yardım planı son derece yetersiz biçimde finanse ediliyor. 2020’de Yemen, insani yardım için gerekli olan 3,4 milyar dolardan sadece 1,9 milyar alabildi” dedi. “Uluslararası toplum harekete geçmezse milyonlarca insan ölebilir” uyarısı yapanlardan biri de BM Genel Sekreteri António Guterres’ti.
Yemen’de 2015’ten bu yana ABD, Fransa ve İngiltere gibi emperyalist ülkelerin desteği ile Suudi Arabistan ve BAE öncülüğünde yürütülen emperyalist savaş ülkeyi harabeye çevirdi. Ardından 2017’de savaşın yol açtığı büyük bir kolera salgını yaşandı. Zaten yetersiz gıdanın yetiştirebildiği ülkede, 2019’da çekirge salgını yaşanmıştı. 2020’de de korona salgını ve ardından büyük sel felaketleri yaşandı.
Yemen’deki durum, yıllardır dünyanın en büyük insani krizi olarak görülüyor. Yemen nüfusunun çoğu insani yardıma bağımlı hale getirildi. Bununla birlikte, Yemen’e verilen yardım fonları son dönemde büyük ölçüde kesildi.
Oxfam, 2015’de Yemen savaşının başlamasından bu yana G20 ülkelerinin Suudi Arabistan’a 17 milyar dolarlık silah ihraç ettiğini belirterek “Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de dahil ederseniz bu rakam 31 milyar dolara çıkıyor” açıklaması yaptı.
Bu açıklama aslında Yemen’de yaşanan açlığın, sefaletin ve insani dramın baş sorumlusunun kimler olduğuna da açıklık getiriyor.