2020 yılında Covid-19 pandemisinden dolayı yitirdiğimiz Veysel Akgül yoldaş, 24 Aralık Pazar günü Frankfurt’ta düzenlenen bir etkinlikle anıldı.
Aramızdan ayrılışının üçüncü yılı vesilesiyle Güneş Tiyatrosu’da düzenlenen etkinliğe yoldaşları, devrimci dostlar ile akrabalarından oluşan bir topluluk katıldı.
Etkinlik, Veysel yoldaşın da yaşamına mal olan pandemi günleri ve yarattığı sonuçlardan kısaca bahseden açılış konuşması ile başladı. Ardından onun şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu esnasında, “biz kazanacağız” şiiri okundu. Bunu, Veysel yoldaşın sosyal ve politik yaşamından karelerin yer aldığı sinevizyon gösterisi izledi. Salonda duygusal anlar yaşatan ve ilgiyle izlenen sineviyzonun ardından, bir yoldaş tarafından TKİP Yurtdışı Örgütü adına hazırlanan konuşma gerçekleştirildi.
Pandemi üzerinden kapitalizmin teşhiri ile başlayan konuşma, yine Veysel yoldaşın işçi kimliği üzerinden, yaklaşık 30 yıl çalıştığı Frankfurt Tren Garı’ndaki çalışma koşulları ile burada yaşanan insan manzaralarına vurgu yapılarak, bu düzenin insana dayattığı kötülüklere işaret edildi.
Kapitalizmin günümüz koşullarında insanlığı karşı karşıya bıraktığı krizler, bunalımlar ve savaşlara, bunların en güncellerinden biri olan Filistin’deki insan kıyımana değinildi.
Devamla dünya halkları ile emekçilerinin kendilerine dayatılan bütün kötülüklere sessiz kalmadıkları, bazen ayları bulan isyanlar ve başkaladırılarla buna cevap verdiği; fakat kendiliğinden ve örgütsüz kitle eylemlerinin hep bir sınırı olduğu belirtilerek, öncü-devrimci partilerin rolüne işaret edildi.
Konuşma, yakın zamanda VII. Kongresini başarıyla toplayan TKİP’nin devrimci kararlılık ve iddiasını bir kez daha ortaya koyduğu ifade edilerek tüm işçi ve emekçilere parti saflarında örgütlenme çağrısı ile sona erdi.
Parti konuşmasının ardından, aralarında Veysel yoldaşın oğlunun da olduğu çocuk, yetişkin ve gençlerin birlikte yer aldığı şiir grubu sahne aldı. Veysel yoldaşa ait şiirlerin de yer aldığı dinleti ilgiyle izlendi. Dinleti “karlı kayın ormanında” türküsünün hep bir ağızdan sözlenmesiyle sona erdi.
Etkinlikte, Veysel Akgül’ün eşi ve aynı zamanda yoldaşı tarafından da bir konuşma yapıldı. Veysel yoldaşın devrimciliğe ilk adım attığı Maraş’tan başlayarak, onunla geçirdiği uzun yıllara dair anılarını paylaştı. Politik, sosyal ve duygusal açıdan düşüncelerini dile getiren yoldaş, devrim ve sosyalizme olan inancını bir kez daha vurgulayarak, “bana öğrettiğin herşey için teşekkür ederim” diyerek bitirdi sözlerini. İlgi ve beğeniyle karşılanan konuşma, salonda bir kez daha duygulu anların yaşanmasına yol açtı.
Etkinlik, Veysel Akgül’ün yoldaşları, eski mücadele arkadaşları ve devrimci dostların yaptıkları konuşmalar ile verdikleri mesajlarla sürdü. Veysel yoldaş ile 12 Eylül koşullarında Antakya cezaevide tanışan eski bir mücadele yoldaşı, o döneme ait uygulamalar, baskılar, direnişler ile yaşadıkları ortak anıları paylaştı. İlgiyle dinlenen konuşmasını, sınıf devrimcisi olmanın önemine vurgu yaparak noktaladı.
Anmada Frankfurt- ATİK adına da bir konuşma yapılırken, MLPD ise mesaj sundu. Anma etkinliği, müzisyen dostumuz Erol Demir ile Veysel yoldaşın kardeşinin sundukları müzik dinletisi ve hep birlikte yenen yemeğin ardından sona erdi.
Bir-Kar / Frankfurt