Trump Kenosha’da protesto edildi

ABD'de seçim yarışından başlayarak başkanlık dönemi boyunca ırkçılığı körükleyen Trump 1 Kasım seçimleri öncesi polis terörü sebebiyle tansiyonun yükseldiği Kenosha'yı ziyaret etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Eylül 2020
  • 23:31

ABD'nin Kenosha kentinde Jacob Blake'in polis tarafından sırtından 7 el ateş edilerek vurulmasının ardından polis terörünü lanetleyen gösteriler yapılmıştı. Günlerce süren eylemlerde pekçok kişi gözaltına alınmış iki kişi de hayatını kaybetmişti. Takviye polis güçlerinin konuşlandırıldığı Kenosha'yı dün başkan Donald Trump ziyaret etti. Protesto gösterileri ile karşılanan Trump ile Blake ailesi görüşmeyi reddederken Trump “polis gücünün içinde çürük elmalar olabileceğini” söyleyerek polislere arka çıktı.

Blake ailesi Trump ile görüşmedi

Blake ailesi dün olayın gerçekleştiği alanda insanların saç traşı olabileceği, koronavirüs testi yaptırabileceği ve Jacob Blake'e mektup yazabileceği masalar açarak etkinlik gerçekleştirdi. Trump'ın kenti ziyaret edeceği gün yapılan etkinliğe Trump davet edilmedi. Öte yandan Trump'ın Blake ailesi ile görüşmek istediği ancak Blake ailesinin görüşmeye aile avukatlarının da katılması şartı koyması üzerine Trump ile görüşmenin gerçekleşmediği bilgisi de basında yer aldı.

“Polis karşıtı söylemleri kınıyoruz”

Trump'ın kente girişi ise protestolarla karşılandı. Trump karşıtı söylemler ve “Black Lives Matter” yazıları ile karşılanan Trump kendisini yoğun polis güruhu ve silahlı araçlarla korumaya aldı. Trump gösteriler sırasında yakılan yerleri dolaştıktan sonra bir lisenin spor salonunda bölgenin iş insanları, başsavcı William Barr, ülkenin güvenlik genel sekreteri Chad Wolf ve yardımcı papaz Sharon Ward ile basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Konuşmasına “Tehlikeli polis karşıtı söylemleri kınıyoruz” diyerek başlayan Trump, “Giderek daha da artıyor, bu hiç adil değil. Çürük elmalar var, bunu hepimiz biliyoruz ve bunlar sistem aracılığıyla halledilecek ve kimse onlara da kolay davranmayacak” dedi. Diğer polislerin "muazzam baskı altında boğulduğunu" iddia eden Trump "15 yıldır orada olabilirler ve tertemiz bir sicilleri olabilir ve birden bir kararla karşı karşıya kalırlar, karar vermek için saniyenin çeyreği kadar zamanları vardır. Ve öyle ya da böyle yanlış bir karar verirlerse, ya ölürler ya da başları büyük belaya girer” dedi. Katil polislere arka çıkan Trump, insanların polisler tarafından infaz edilmesini polislerin “başının belaya girmesi” olarak tanımladı. Göstericileri de hedef alan Trump, “vahşet çetesi” olarak tanımladığı göstericilerin kente verdikleri “zararları” sıraladı. Trump ayrıca federal hükümetin polise 1 milyon dolar, zarar gören küçük işletmelere yaklaşık 4 milyon dolar ve kamu güvenliği için eyalet çapında 42 milyon dolar daha sağlayacağına dair söz verdi.