ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının bir parçası olan TikTok gerilimi Trump’ın yaptığı açıklamayla çözüldü. Çinli şirket ByteDance’in sahibi olduğu TikTok, ABD’li yazılım devi Oracle ile anlaşmaya vardı. Trump da iki şirket arasındaki anlaşmaya onay verdiğini resmen duyurdu. Anlaşmanın onaylanmasının ardından, yazılım şirketi Oracle’ın ABD’deki kullanıcılardan gelen tüm verileri işlemesi ve ilgili teknik sistemlerle ilgilenmesi bekleniyor.
Anlaşma kapsamında, ByteDance ve Oracle’ın ABD’de yeni bir şirket kuracağı ve şirket merkezinin, Teksas eyaletinde olacağı ve 25 bin kişilik ishdam sağlayacağı ifade edildi. Şirket yöneticilerinin büyük bir çoğunluğunun ABD vatandaşlarından oluşacağına işaret eden Trump ayrıca, TikTok’un kullanıcı verilerini ABD sınırları içerisinde saklayacağının ve kaynak kodlarının paylaşılmayacağının da altını çizdi. Bu gelişmelerin ardında TikTok ve WeChat için belirlenen yasaklama tarihi de bir hafta uzatılarak 27 Eylül’e ertelendi.
Kullanıcı verilerinden korkma
Ayda yaklaşık 100 milyon ABD’li kullanıcıdan gelen verilerin Çin hükümetine aktarılabileceği endişesi, TikTok konusundaki anlaşmazlığın nedenleri arasındaydı. Bu nedenle Trump, Tiktok’u bir güvenlik riski olarak nitelendirdirmişti. Dolayısıyla şirketin bir ABD şirketine satılması veya TikTok’un ABD’deki varlığına son verilmesi çağrısında bulunmuştu. TikTok ve ByteDance ise, ABD kullanıcılarından gelen verilerin ABD’de saklandığını ve Çin’e gitmediğini açıklamışlardı.
Varılan anlaşmaya göre, Oracle yazılım grubu ABD kullanıcılarından gelen tüm verileri işleyecek ve ilgili teknik sistemlerle ilgilenecek. Trump’ın temel talebi, ABD’li yatırımcıların TikTok’ta çoğunluğa sahip olmasıydı. Yanı sıra, bugüne kadar sadece resmi olarak Oracle’ın Tiktok Global halka açılmadan önce şirkette yüzde 12,5 hissesini devralacağı ve süpermarket devi Walmart’ın da yüzde 7,5’una sahip olacağı açıklandı.
Aynı zamanda Wall Street Journal, Bytedance’ın TikTok Global’in kalan yüzde 80’ini elinde tutacağını bildirdi. Ancak Sequoia ve General Atlantic gibi Amerikalı yatırımcılar yine ByteDance’ın yaklaşık yüzde 40’ına sahip olduklarından hareketle, Tiktok’ın zaten ABD egemenliği olduğu olduğu görüşündeler. Fakat Trump daha önce bunu “Tamamen yeni bir şirket olacak. Çin ile hiçbir ilgisi olmayacak” biçiminde ifade etmişti.
Eğitim fonları için 5 milyar iddiası
Trump ayrıca bir seçim kampanyası sırasında TikTok’un 5 milyar doları Teksas’ta “vatansever eğitim için” bir eğitim fonuna aktaracağını duyurdu. Cumhuriyetçi Parti, Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı bir tarih dersi hedefliyor ve bunun için fon gerekiyor. TikTok’un Çinli sahibi, ABD Başkanı Donald Trump’ın popüler video platformu anlaşmasında Teksas’taki bir eğitim fonuna 5 milyar doları transfer etmeyi planladığını duyurmasına şaşırarak tepki verdi. ByteDance grubu Pazar günü “Bunu ilk olarak haberlerde duyduğunu” açıkladı.
Birkaç gün önce, vatansever eğitimi teşvik etmek için bir komisyon kurulduğunu duyuran Trump, eğitim fonunun ABD’nin “gerçek tarihinin öğretilmesini” sağlaması gerektiğini söyledi.
Çin karşıtlığıyla hegemonyasını korumaya çabalayan Amerikan emperyalizminin şefi D. Trump, Çin teknolojilerini satın alıp “vatanseverlik” demagojileriyle seçimler öncesi “sermayesini” büyütmeye çabalıyor. Bu çabalar esas olanın sermayenin çıkarları olduğunu, “vatanseverlik” pozlarının da bu çıkarlara kılıf olduğunu gözler önüne seriyor.