İşten çıkarmalara, sosyal saldırılara ve geleceksizliğe karşı eylem
Fransa’da Genel Emek Konfederasyonu’nda (CGT) yer alan 20 sendika, genel merkezden bağımsız bir inisiyatif geliştirerek 23 Ocak’ta ortak bir eylem gerçekleştirmişti. Eylemi örgütleyen sendikalar işten çıkarmalara son verilmesi, sağlığa yatırım yapılması, eğitim koşullarının iyileştirilmesi ve enerji sektörünün kamulaştırılması taleplerini yükseltmişti. Yürüyüşün kitlesel ve canlı geçmesi, sendika genel merkezlerine bir mesaj da olmuştu. Bu süreçte birçok fabrikada işten çıkarmaların yayılmasına karşı gerçekleştirilen grevler, tabanda mayalanan öfkenin dışa vurumuydu. Bunun üzerine 4 Şubat Perşembe günü birçok sendikanın katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Cuma günü gerçekleştirilen eyleme CGT’nin dışında Üniter Sendika Federasyonu (FSU), Solidaires (Dayanışma), Fransa Ulusal Öğrenciler Birliği (UNEF) ve Ulusal Lise Birliği (UNL) sendikaları da çağrı yaptı. Paris’teki yürüyüşe CGT Enerji bölümünden elektrikçiler, kültür-sanat çalışanları ve ilk eylemi düzenleyen TUİ Fransa otelcilik şirketi çalışanları da katıldı. Öğrenci gençlikte eylemde yer aldı. Salgın kriziyle öğrenci gençliğin yaşadığı sorunlar da arttı. Geleceksizlik kaygısının derinleşmesi, intihar olaylarının yaygınlaşması ve gıda yardımı kuyruklarında görülen gençlerin sayısındaki muazzam artış medyaya da yansımıştı. CGT sendikası ve genel başkanının “İşler, ücretler, çalışma saatleri, emekli maaşları... sosyal ortamı yeniden başlatalım” pankartıyla başı çektiği yürüyüşte bulunan dinamik Grandpuits rafineri grevcilerinin kortejiydi. Bereleri ve iş tulumlarıyla katılan grevciler, boş varillere düzenli bir şekilde vurup, meşaleler yakarak tüm eylemin dikkatini üzerlerine çektiler. Grandpuits grevcilerin yanı başında direnişte olan Sanofi ecza tekelinin işçileri yer aldı. 18 gündür çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle grevde olan Fransa Demiryolları Ulusal Topluluğu (SNCF) Kuzey Paris ağ bakımı işçileri de eyleme renk katan kortejlerden biriydi.
2020 yılında Fransız Ekonomik Koşullar Gözlemevinin (OFCE) verdiği bilgilere göre 80 bin işçinin iş akdi feshedildi. Bu sayı 2019’a göre üç kat daha yüksektir. Halen 200 bin işçi de işten atılma tehdidiyle karşı karşıya. Pandemi sürecinin de etkisiyle 2020 yılı sonunda yoksulluk sınırında yaşayanların sayısı 12 milyona yaklaştı.
Salgının başlamasıyla 100 Milyar Euro’luk yardımının neredeyse toplamının kapitalistlere verilmesi yetmezmiş gibi, 20 milyarlık ek teşvik daha aktarıldı. Sermaye sınıfını rahatlatan yasalar da çıkaran Macron yönetimi, kapitalistlere işçileri ücretleri düşürmek ve işten atmakla tehdit etme imkanı sağladı. Bu tabloya karşı öfkenin yansıdığı yürüyüşte Grandpuits grev temsilcisi Adrien Cornet, yatığı konuşmada sendika yönetimine şu çağrıda bulundu:
“4 Ocak'tan beri grevde geberiyoruz ve hala stratejimiz yok. Biz de diyoruz ki, sendika yönetimi, bizi dinleyin! Bir stratejiye ihtiyacımız var. Farklı işyerleri, farklı dalları koordine edin, bizi greve götürün! Ve bu, mümkün olan her yerde işçileri grev yapmak için açık ve kesin bir çağrı ile mümkün.”
Eylemleri örgütleyen inisiyatife göre Paris'te 20 bin, Marsilya'da 3 bin, Toulouse'da 3 bin, Nantes'te 3 bin, Lyon'da 3 bin, Saint-Etienne'de 1.200, Rennes'te 1.500 kişi gösterilere yaptı.
Kızıl Bayrak / Fransa