Rusya’da Duma seçimleri

Rusya’da parlamento (Duma) seçimleri Cuma günü başlayıp Pazar akşamı sona erdi. Seçim komisyonunun açıkladığına göre, oyların yüzde 70‘inden fazlasının sayılmasının ardından “Kremlin’in partisi” Birleşik Rusya Partisi yüzde 48.46 oyla liderliği koruyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Eylül 2021
  • 16:15

Rusya’da parlamento (Duma) seçimleri Cuma günü başlayıp Pazar akşamı sona erdi. Seçim komisyonunun açıkladığına göre, oyların yüzde 70'inden fazlasının sayılmasının ardından “Kremlin’in partisi” Birleşik Rusya Partisi yüzde 48.46 oyla liderliği koruyor.

İlk sonuçlara göre, 450 üyeli yeni mecliste beş parti temsil edilecek. Birleşik Rusya Partisi’ni, yüzde 20.30 oyla ikinci sırada Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF), yüzde 7.69 oyla üçüncü sırada Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) izliyor. Ön verilere göre, Adil Rusya Partisi yüzde 7.43 oy, Yeni İnsanlar Partisi ise yüzde 5.55 oy aldı. Buna göre parlamentonun alt kanadı Duma’ya yüzde 5’lik seçim barajını aşan beş parti girmeye hak kazandı. Seçime katılan diğer 13 parti ise baraj altında kaldı.

Seçim Kurulu, 110 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranının yüzde 45,15 olduğunu bildirdi. Seçime katılımın gerçek yüzdesinin Pazartesi günü belli olacağı varsayılıyor. 17 Eylül’de başlayan ve üç gün süren Duma seçimlerinde vatandaşlar, Duma’daki sandalyelerin(450) yanı sıra yerel ve bölgesel temsil organlarına ilişkin, yani dokuz bölgenin yöneticisini ve 39 bölgesel parlamentonun vekillerini belirlemek için de oy kullandı. Oy kullanma hakkına sahip olanların sayısının yaklaşık 108 milyon olduğu belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği Birleşik Rusya Partisi, parlamentodaki 450 sandalyenin 300’ünü elde etmeyi umuyor. Ancak bu parti 2016’daki Duma seçimleriyle karşılaştırıldığında, 9 puan oy kaybetmiş görünüyor. Söz konusu tarihte oyların yüzde 54.20’sini almıştı. Bu, seçim öncesi ekonomik ve sosyal sorunların ağırlaşmasına paralel olarak halkın iktidar partisine karşı artan memnuniyetsizliğini ifade eden bir sonuç olarak değerlendiriliyor. Muhaliflere uygulanan baskının da bunda rolü olduğu ifade ediliyor.

Moskova’da yetkililer, seçimlere yurt dışından müdahale girişiminde bulunulduğunu iddia ettiler. Seçim otoritesinin Cumartesi günü Moskova’da yaptığı açıklamaya göre, “diğer ülkelerden gelen üç siber saldırı” bir gün önce kayıt altına alındı. İlk seçim gününde kaydedilen internet saldırılarından ikisinin seçim otoritesinin web sitesine yönelik olduğu belirtildi. Üçüncüsü ise, web sitelerini yavaşlatmak veya felç etmek için tasarlanan bir saldırısıydı. Yetkililer, saldırıların arkasında hangi ülkelerin olduğunu açıklamadılar ancak saldırıların “oldukça güçlü” olduğunu belirttiler.  

Bu arada seçimlerin manipülasyon iddialarıyla gölgelendiğini savunanlar da var. İçişleri Bakanlığı’na göre, en az 750 ihlal şikâyeti alındı. Ancak, oylamayı etkileyebilecek ciddi ihlallere dair bilgi olmadığı belirtildi. Bağımsız seçim gözlemcileri örgütü Golos ise, ülke genelinde binlerce usulsüzlük olduğunu savundu ve “ihlallerin kapsamının önemli ölçüde genişlediğini” iddia etti. Golos örgütünü “yabancı ajan” diye sınıflandıran Rus yetkililer ise iddiaları reddederek bunların manipülasyon olduğunu savundu.

Açıklanan sonuçlar kesin olmasa da, sayılmayan oyların tabloda ciddi bir değişiklik yaratması beklenmiyor.