Rusya’da Batı'ya alternatif Ekonomik Forum!

St. Petersburg Ekonomik Formu Ukrayna Savaşı öncesine göre daralmış olsa da ABD ile işbirlikçilerinin Rusya’yı ekonomik kuşatma ile boğma stratejisinin hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu da gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Haziran 2023
  • 19:00

Rusya'daki en büyük ekonomik forum olan St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) “Batı”dan önemli bir katılım olmadan 14-17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi.  

 “Rus Davos’u” olarak da bilinen 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu, 17 Haziran günü sona erdi. Batılı siyasetçiler ve sermayedarları Ukrayna Savaşı ve yaptırım politikaları gerekçesiyle forumdan uzak dururken, 130 ülkeden yaklaşık 17 bin katılımcı hazır bulundu. Sözde düşman devletlerden de 150 şirketin temsilcileri katıldı.

***

SPIEF ilk kez 1997'de Rusya'da gerçekleştirildi ve zamanla Batı için güçlü bir çekim alanı, gelişmekte olan ülkelere özellikle alternatif ortaklıklar kurma ve genişletme fırsatları sunan çok kutuplu bir işbirliği forumu haline geldi. Sadece iki yıl önce, önde gelen dünya ekonomilerinin birçok üst düzey temsilcisi St. Petersburg'daki Uluslararası Ekonomik Forum’a, forumun eski adıyla “Rus Davosu”na katılmıştı. 2013’te ise Almanya’nın eski Şansölyesi Angela Merkel, yeniden seçilen Putin ile oradaydı. Ukrayna Savaşı gerekçesiyle Rusya, ABD ve işbirlikçileri tarafından izole edildi, savaş ve ekonomik ambargo ile çökertilmek isteniyor.

Batı ambargosundan dolayı bu yıl foruma az sayıda üst düzey yönetici katıldı. Konferansın katılımcıları arasında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz, Kırgızistan Başbakanı Manuel Marrero ile Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Usenbekoviç Caparov, Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid an Nahyan, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto gibi isimler vardı.

Rusya’nın ev sahipliği yaptığı görüşmelerde siyaset ve sermaye dünyası, yeni dünya düzeni ve çok kutuplu dünyada diplomasi, ithal ikame olasılıkları gibi konular konuşuldu. Yanı sıra Rusya’nın üretim ve ihracat potansiyeli, şirketler, yeni ticaret ortakları, özellikle yerel enerji ve dünya finans piyasasındaki dolarsızlaştırma öne çıkan konular arasındaydı. Ayrıca Rusya, Çin, Hindistan, Latin Amerika, Beyaz Rusya, Cezayir, BAE ve İran gibi bölgesel odaklı çeşitli etkinlikler de programda yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, forumda yaptığı konuşmada, “Batı yaptırımlarına rağmen” Rus ekonomisinin başarılarından bahsederken “neo-sömürgeci sistemin” artık sona erdiğini, bunun yerine dünyadaki “çok kutuplu düzen”nin güçlendiğini vurguladı. “Rusya geçen yılın tüm zorluklarına rağmen bugün küresel ekonominin lokomotifleri ve itici güçleri olarak hareket eden ve güvenilir ortaklarla temaslarını genişletip güçlü adımlar attı” ifadelerini kullandı.

17 Haziran günü öğleden sonra açıklama yapan SPIEF Organizasyon Komitesi, forumda 46,3 milyar dolar değerinde 900’den fazla sözleşmenin yabancı şirketlerin temsilcileriyle imzalandığını duyurdu. Bu arada 43 anlaşmanın İtalyan ve İspanyol şirketlerle imzalandığı belirtildi.

St. Petersburg Ekonomik Formu Ukrayna Savaşı öncesine göre daralmış olsa da ABD ile işbirlikçilerinin Rusya’yı ekonomik kuşatma ile boğma stratejisinin hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu da gösterdi.