Paris’te taşeron işçileri grevle taleplerini aldı

Vinci Grubuna ait Sogea TPİ taşeron şirketinde çalışan Türkiyeli işçiler aylarca (2 ve 8 ay arası) ödenmeyen aylıkları ve yerine getirilmeyen sosyal hakları için gerçekleştirdikleri grev sonucu kazanımla eylemlerini bitirmişlerdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Şubat 2017
  • 08:14

Taşeron çalışmanın yarattığı kölelik koşullarından sermaye ve işbirlikçi taşeronlar işçi ve emekçi kanından doymak bilmeksizin faydalanıyor. Fransa'da başta inşaat sektörü olmak üzere işçi ve emekçilere köleliği dayatan taşeron sistemi hiçbir sosyal güvence olmadan işçileri sermayenin büyük şirketlerine acımasızca kullanmaya sunuyor. Günden güne çoğalan işsizlik yoksulluk ve kapitalist-emperyalist savaşlar ve yıkım sonucunu fırsata çevirmeyi ihmal etmeyen büyük guruplar sosyal güvenceyi ve işçi sağlığını hiçe sayarak faydalanmayı kâr sayıyor.

Fransa'da yaygın bir şekilde kullanılan taşeron çalışma ve işçi kiralama büroları aracılığıyla işçi ve emekçilere köleliği dayatan çalışmada Paris'te taşeron köleliğine karşı Metro istasyonunda yenileme çalışmaları yapan Türkiyeli işçiler bir zoru başardı.

Aylardır ödenmeyen ücretlerinin karşılığında eyleme gitmişlerdi. Patronun Türkiyeli olduğu taşeron şirkette Paris'in değişik metro istasyonlarında 50'den fazla işçi çalışıyordu. Ücretleri ödenmediği için iş bırakıp giden işçi sayısı ise 200'ün üzerinde olduğu ifade ediliyordu. 23 Ocak akşamı 5'i kağıtsız işçi olmak üzere 25 karalı işçi grev kararı alarak dünyanın sayılı yeraltı istasyonlarından olan Chatelet-Les Halles'te günlük on binlerce yolcunun uğrak yeri olan çalıştıkları yeraltı istasyonunda çıktıkları grev sonucu tüm çalışan işçilerin ödenmeyen ücretlerini, kağıtsız işçilerin oturma ve çalışma izinlerini de elde ederek başarıya imza attılar. İşçilerin çalıştığı yerin öneminin de verdiği avantajla büyük destek bulmasının ardından eylem yazılı ve görsel medyada büyük ses getirmişti.

Sistemin sağladığı rahatlığa rağmen işçi sağlığı ve iş güvenliğini hiçe sayan, işçilerin grevinin verdiği rahatsızlık sonucu günler sonra Çarşamba günü açıklama yapmak zorunda kalan, 2016 yılında 2 milyar avro net kâr elde eden Vinci Grubu, yaşananların kabul edilemez olduğunu 250 bin şantiyesinin bulunduğunu ve kontrol etmenin zor olduğunu öne sürerek kendilerini savundu. Oysa Vinci Grubu’nun sicili daha önce de boyun eğmeyen işçi direnişlerinde sabıkası bulunuyor.

Kızıl Bayrak / Paris