Paris’te 8 Mart: İş yavaşlatma, grev ve miting

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Paris’te pek çok iş yerinde iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemleri oldu, binlerce kadın 8 Mart mitinginde buluştu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mart 2019
  • 08:58

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Fransa’da yüzün üzerinde yerde ‘8 Mart 15.40 Kolektifi’ tarafından eylemler düzenlendi. Sendikalardan CGT, FO, FSU, CFE-CGC, CFTC, Solidaire; sol partilerden Fransız Komünist Partisi (PCF ), Yeni Antikapitalist Parti (NPA); öğrenci sendikalardından UNEF, UNL, Sarı Yelekli Kadınlar gibi kurum ve oluşumların içinde yeraldığı 46 yapının ortak çağrısı ile gerçekleşen eylemlerde, demiryolları-SNCF, Elektrik dairesi-EDF, AXA, LCL banka ve sigorta şirketleri, URSAF-CNAV, Sosyal Sigortalar ve Emeklilik kasaları MBF, Framatome, Bolhoff Otalu, St Microelectronics, Renault gibi kamu ve özel sektörde birçok alanda kadınlar iş yavaşlatma ve iş bırakmaya giderek grevler gerçekleştirdi. ‘Eşit işe eşit ücret’ talebinin dile getirildiği eylemlerde kadına yönelik şiddete dikkat çekilerek cinsel, sınıfsal ve ulusal baskıya, adaletsizliğe, kadın-erkek eşitsizliğine karşı dayanışma çağrıları yükseldi.

Paris’te gerçekleşen eylem için çağrıcı kurumların saat 15.40’tan itibaren Republique Meydanı’nda toplanmasıyla eylem başladı. Sendikalar, sol partiler, feministlerin yanısıra Fransa’da Kürt Kadın Hareketi-Mouvement des Femmes Kurdes en France, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Action Aid Peuples Solidaires, Katalonya’dan Kadınlar, İran, Cezayir, Filistin ve Latin Amerika’dan Kadın Dayanışma Örgütleri’nin alanda gerçekleştirdiği coşkulu gösterilerle dünyanın değişik yerlerinden direnişlere değinilerek dayanışma çağrıları yükseldi. Kürt Kadın Hareketi de Türkiye’de cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çekerek Leyla Güven’le dayanışma çağrılarını yükseltti.

Action aid ile Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) kürsüde yaptıkları konuşmalarla Flormar direnişini selamlayarak direnişin sonucunu aktardı Yves Rocher’nin sendika düşmanlığı teşhir edilerek enternasyonal dayanışma çağrıları yükseldi. Eylem alanda hep birlikte çekilen halaylara bitirildi.

Binlerce kişinin katıldığı Paris 8 Mart’ında, feministlerin mor renkleri ve ‘kadın bedenine cinsel özgürlük’ vurguları öne çıktı.

Ayrıca, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) flamalarının yanı sıra “Eşitlik ve özgürlük sosyalizmde! Yaşasın 8 Mart !” şiarlı, Clara Zetkin, Nadejda Krupskaya ve Rosa Luxemburg’un fotoğraflarının yer aldığı büyük bir dövizle 8 Mart’a katıldı. Büyük bir ilgiyle karşılanan döviz, 8 Mart’ın kızıllığını verdi.

Kızıl Bayrak / Paris