Paris'te 2 Temmuz anması

Sivas Katliamı’nın 30. yıldönümünde Paris'te anma düzenlendi. Fransa’da polis tarafından katledilen 17 yaşındaki genç Nael'de unutulmadığı anmada katliam lanetlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Temmuz 2023
  • 10:30

Sivas Katliamı’nın 30. yıldönümünde Paris'te anma gerçekleştirildi. Anmada katliamda yaşamını yitirenler anıldı ve katliam lanetlendi.

Anma, 1 Temmuz günü saat 16.00’da Republique Meydanı'nda kitlenin toplanmasıyla başladı. "2 Temmuz Sivas şehitleri ölümsüzdür!", "Non aux rascisme, oui a la solidarite / Actit (Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet! /Actit)" pankartları açılan anmayı şu kurumlar örgütledi:

BİR-KAR, Actit, ADHK, ODAK, CDK-F, Partizan, Öncü Partizan.

Anmada kısa bir açılış konuşmasının ardından Sivas'ta yitirilenler şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı. Devamında Sivas katliamıyla ilgili her kurum kendi hazırladığı açıklamayı okudu. Yapılan açıklamalarda Türk sermaye devletinin Osmanlı'dan bu yana tarihinin katliamlarla dolu olduğu dile getirildi.

Açıklamaların birinde şunlar ifade edildi:

Koçgiri, Ağrı, Zilan, Dersim, Çorum, Maraş, Gazi, Roboski, Ankara Gar katliamı, Alevi ve Kürtlere, ilerici ve devrimciler yönelik sayısız katliamlara imza attı. Sivas katliamının ardından 30 yıl geçmesine rağmen baskı, imha, inkar ve asimilasyon politikaları sürüyor. Yanı sıra iktidar kendi Kürdünü-Alevisini, solcusunu yaratma arzusuyla politikalarına devam ediyor. Katliamlarda yeralan katiller cezasızlık politikasıyla ödüllendiriliyor.”

Örgütleyici kurumların flamalarıyla katıldığı, katliamda yaşamını yitiren ilerici aydın ve sanatçıların resimlerinin taşındığı anma etkinliği boyunca şu sloganlar atıldı:

''Katil devlet hesap verecek!'', ''Sivas'ın ışığı sönmeyecek!'', ''Sivas'ı unutma unutturma!'' “Sivas'ın katili sermaye devleti!'', ''Yaşasın halkların kardeşliği!'', "A bas regime fasciste regime en Turquie! (Kahrolsun Türkiye'deki faşist rejim!)'"

Ayrıca anma etkinliğinde geçtiğimiz günlerde  polis tarafından katledilen 17 yaşındaki genç Nahel'de unutulmadı. Başta BİR-KAR olmak üzere her kurum ve örgütün özenle değindiği polis cinayetine karşı artan ırkçılığa ve faşist saldırılara karşı duyarlılık çağrısı öne çıktı.

Kızıl Bayrak / Paris