Sivas’ta kitlesel 2 Temmuz yürüyüşü

Sivas Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümünde PSAKD Sivas Şubesi önünden Madımak Oteli önüne yapılan yürüyüşle katledilenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2023
  • 14:10

Sivas Katliamı’nın 30. yıl dönümünde PSAKD Sivas Şubesi önünden Madımak Oteli önüne yapılan yürüyüşle katledilenler anıldı.

“Şeriata karşı laiklik, zulme karşı adalet!” şiarıyla gerçekleştirilen anmada en önde katledilen 33 kişinin fotoğrafları taşındı. Sloganlarla otel önüne yapılan yürüyüşün ardından burada basın açıklaması okundu. Yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından semah dönüldü. Alevi kurumları adına açıklamayı PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe okudu. Katliamın gerçek sorumlularının açığa çıkmadığını hatırlatan Erçe, şunları ifade etti:

“Bu topraklar çok katliamlar gördü. Bu katliamların her birinin birbiriyle bağlı olduğunu ve aynı zihniyet tarafından örgütlendiğini biliyoruz. Bu rantçı ve soyguncu düzenin devamı için yapıyorlar.

Bizler zalimin önünde eğilmedik, ‘Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan’ diyen Pir Sultan’ın mirasını sürdürüyoruz.

Hepimiz birleşmek, kol kola girmek zorundayız. Bunun yapamazsak, güçbirliği içinde olmazsak bize yeni Sivaslar yaşatacaklar.”

“Bin kere zulüm görsek de bir kere zalim olmayacağız!”

Sivas Katliamı’nın Alevi katliamı olduğuna dikkat çeken Erçe, şöyle devam etti:

“Katliamında arkasında devlet vardır. Eğer katliamın arkasında devlet olmasaydı, Madımak Oteli ‘Utanç Müzesi’ olurdu. Bugünkü siyasi iktidarın yol taşlarını döşediler. O gün ‘Yaşasın Hizbullah’ dediler bugün Hizbullah Meclis’te. Bugün demokrasiden, laiklikten, cumhuriyetten eser kalmadı.

Aleviler olarak sürekli asimilasyona uğratılıyoruz. Okullarda zorunlu din dersleriyle asimile dildik. Yetmedi, bütün dersler din dersi yaptılar. Şimdi ise ÇEDES protokolüyle bütün okullara imam görevlendiriyorlar. Bu saldırıyı kabul etmeyeceğiz. Alevi kurumları olarak bütün dost ve eğitim kurumlarını bir araya getirip mitingler yapacağız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Mutlaka biz kazanacağız.”

Eylem boyunca “Sivas’ı unutma, unutturma!”, "Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar!", “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar!”, “Madımak Oteli müze olacak!” sloganları atıldı.

Katliamın 30. yılında Sivas'ta ilk anma etkinliği devlet protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. 

Yakan iki kişinin de içinde yer aldığı isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Sivas