Nantes’te basın özgürlüğü eylemi

Nantes'te basın özgürlüğünün ihlal edilmesine karşı eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Eylül 2023
  • 18:30

Fransa’nın Nantes şehrinde gazetecilerin özgürce çalışabilmesi için ve polis şiddetine karşı 22 Eylül akşam saat 18.00'de eylem düzenlendi. Kitle saat 50 Otage'da toplandı. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde ''Seninleyiz Ariane'', ''Sosyal adalet, kamu özgürlüğü! Sistematik ırkçılığa ve polis şiddetine hayır!'' pankartları açıldı.

Fransız Gazeteci Ariane Lavrilleux Marsilya'da, Fransız istihbarat servisi tarafından suçlanarak 19 Eylül günü gözaltına alındı ve yayınladığı 5 makale gerekçe gösterilerek 39 saat gözaltında tutuldu. Evi aranarak bilgisayarı, telefonu ve diğer materyallerine el konuldu. Lavrilleux, Fransa'nın Mısır, Libya ve Suriye'ye silah satması ve Mısır'daki operasyonlara finansal destek vermesiyle ilgili yazdığı makaleler sebebiyle gözaltına alınmıştı.

Eylem, Fransız gazetecinin kuzeninin yaptığı kısa konuşmayla başladı. Ardından CGT gazeteciler sendikası temsilcisi, SUD gazeteciler sendikası temsilcisi, gazetecilik bölümünde okuyan bir öğrenci ve bir milletvekili konuşma yaptı. Konuşmalarda sıklıkla, basın özgürlüğünden, devletin gazeteciler üzerine olan baskılarından, gazetecilerin oto sansürlerinden, sosyal medyadaki aşırı sağcı ve ırkçıların baskı yapmasından, gazetecilerin gözaltına alınmasından ve polis şiddetinden bahsedildi. Ayrıca Fransa'nın ''Özgürlük ve demokrasisi'' üzerine vurgu yapılarak, 3 gazetecinin de aynı şekilde istihbarat tarafından çağrıldığı hatırlatıldı, basının özgürlüğü ve bağımsızlığı için alanlara çıkıldığı ifade edildi.

Eyleme CGT'nin gazeteciler sendikası, SUD'un gazeteciler sendikası, Bir-Kar, FO, Union Pirate, NPA, UCL, La France Insoumise, Engin Sincer Kürt Kültür Merkezi, POI ve Nantes Üniversitesi'nden gazetecilik bölümü öğrencileri katıldı.

Eylemin ardından polis şiddetinin teşhir edilmesi için yürüyüş yapıldı. ''Sosyal adalet, kamu özgürlüğü! Sistematik ırkçılığa ve polis şiddetine karşı!” pankartının taşınmasıyla ve sık sık ''Polis her yerde, adalet yok!'', ''Kahrolsun devlet, polis ve faşistler!'' ve ''Hepimiz anti-faşistiz!'' sloganlarının atıldığı yürüyüş Malatoff'a kadar sürdü.

Eylem, yürüyüşün ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Nantes