Ukrayna krizi çerçevesinde çalınan savaş tamtamlarının gölgesinde üç gün sürecek olan “Münih Güvenlik Konferansı” bugün başlıyor.
Münih’teki konferansa 35 kadar devlet ve hükümet başkanının yanı sıra, yüzden fazla dışişleri ve savunma bakanı katılacak. Rusya’nın bu yıl katılmadığı toplantıya ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katılıyor.
Konferansın ana gündeminin “Avrupa’da savaşın önlenmesi ve liberal demokrasilerin direncinin güçlendirilmesi” olduğu duyuruldu.
ABD ve Batı’nın Ukrayna krizi nedeniyle tırmandırdığı savaş çığırtkanlığını Münih’te bir üst boyuta taşıyacakları öngörülüyor. Rusya’ya karşı diplomatik ve ekonomik yaptırımların yanı sıra “fiili güç kullanma seçenekleri”nin de görüşüleceği belirtiliyor.
ABD heyeti bugüne kadar tam olarak başaramadığı, Rusya’ya karşı Avrupalı müttefiklerini firesiz arkasına alma girişimlerine hız verecek. Ve tabii ki Ukrayna ile “dayanışma mesajlarının” yanı sıra, Rusya’ya uyarı mesajları verilecek.
Konferans çerçevesinde, Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkelerinin dışişleri bakanları da cumartesi günü bir toplantı yaparak, Ukrayna krizini görüşecekler.
Rusya’nın “boykotu”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Münih Güvenlik Konferansı son yıllarda artan oranda transatlantik bir foruma dönüştü” diyerek, “Rusya’nın bu yıl farklı nedenlerden ötürü konferansa katılmayacağını” duyurmuştu
Önceki yıllarda konferansa devlet başkanı ve dışişleri bakanı düzeyinde katılan Rusya bu yıl katılmadığı gibi temsilci de göndermiyor. Rusya’nın bu tutumu Alman basınında “Rusya bu yıl Münih Güvenlik Konferansı’nı boykot ediyor” yorumlarına neden oldu.
Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde “Çin’in uluslararası sahnedeki yeri” konulu bir panel de olacak. Video konferansla toplantıya bağlanacak olan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin yapacağı konuşmaya ve vereceği mesajlara “büyük önem” atfediliyor.
***
İlk olarak 1963 yılında Münih’te, “Askeri Bilimler Buluşması” adı altında bir araya gelen emperyalistlerin bu organizasyonu, daha sonra “Münih Güvenlik Konferansı” adını almıştı.
Bir dizi sol grup, parti ve çevre de 19 Şubat Cumartesi günü, Münih’te emperyalistlerin savaş çığırtkanlığını protesto etmek için bir araya gelecek. Münih Güvenlik Konferansı, pazar günü yapılması beklenen sonuç bildirgesi ile sona erecek.