ODTÜ’de düzenlenen 16. Aykut Kence Evrim Konferansı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.
İki gün sürecek olan konferansta, evrimsel biyolojinin memeli evrimi, biyoenformatik, biyoteknoloji, tıbbi biyoloji, omurgalı paleontolojisi, metagenomik, tohum biyolojisi, virüs dinamiği, arkeoloji, kanser, hayvan davranışı gibi birçok alt dalında sunumlar gerçekleşecek.
ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğunun organize ettiği konferans, gönüllü öğrenciler tarafından düzenlenirken konferans çeşitli alanlarda çalışan birçok akademisyeni bünyesinde barındıracak.
Ogün Adebali, Şakir Önder Özkurt, Emrah Kırdök, Ali Osman Güne, Serdar Mayda, Andrés Aravena, Steven Footitt, Viktor Müller, Thomas Zimmermann, Ahmet Acar, Kaan Kerman ve Ezgi Altınışık’ın katılımlarıyla evrimsel biyolojinin memeli evrimi, biyoenformatik, biyoteknoloji, tıbbi biyoloji, omurgalı paleontolojisi, metagenomik, tohum biyolojisi, virüs dinamiği, arkeoloji, kanser, hayvan davranışı gibi birçok dalda sunumlar gerçekleştirilecek.
Açılış konuşmalarını yapan konferans organizatörleri Doğa Köm, Melih Çakar ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Samet Bağçe tarafından “Türkiye’nin en önemli evrimsel biyologlarından birisi olan ve evrim karşıtlığıyla mücadele etmekten hiç yılmayan Prof. Dr. Aykut Kence’nin bizlere bıraktığı Ulusal Evrim Konferansı mirasını 2014’ten beri Aykut Kence Evrim Konferansı olarak büyük bir gururla sürdürüyoruz. ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu’nun başlıca misyonu olan bilimi halka ulaştırma gayesinin Aykut hocadan bizlere kalan en önemli öğretilerden biri olduğunu vurgulamak isteriz” ifadeleri kullanıldı.
Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Menderes Karakaş’ı anan organizatörler, “Topluluğumuzun tüm üyeleri gibi bu motivasyona sahip olan ve hem topluluğumuz hem de Aykut Kence Evrim Konferansı için yadsınamaz bir emeği olan sevgili arkadaşımız Menderes Karakaş geçtiğimiz Aralık ayında aramızdan ayrıldı. Bugün burada Menderes’i kendisinin hayata ve bilime olan heyecan ve tutkusunu paylaşarak sizlerle birlikte anıyoruz” vurgusu yaptılar.
16 yıllık başarı
Doç. Dr. Samet Bağçe yaptığı konuşmada, bu konferansın 16 yıldır devam ettiğini ve bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi. Bağçe, Bu konferansı düzenleyen ve ilerleten kişilerin öğrenciler olduğunu vurguladı, takdir etti.
İlk sunum: Evrim 101
Konferansta ilk sunumu yapan Hacettepe Üniversitesi Antropoloji bölümünden Öğretim Görevlisi Doktor Ezgi Altınışık, “Evrim 101” sunumunu gerçekleştirdi.
Aykut Kence'nin genç kuşaklar için geleceğe olan borcunu ödediğini belirten Altınışık, “Bizler de ona ve geleceğe karşı borcumuzu ödüyoruz” dedi. Evrim Konferansı'nda bulunmanın bir duruş olduğunu, ülkenin geleceğine dair bir şeyler yapıldığını beliren Altınışık, Evrim Konferansı’nın arkasındaki mücadeleye saygı duyduğunu söyledi. Evrim 101 sunumuna her değişimin evrim olmadığını, biyolojik evrimde esas olanın genetik materyaldeki değişimin gelecek nesillere aktarılması olduğunu söyleyerek başladı. Biyolojik evrimi anlamanın yaşamın tarihini anlamamızı sağladığını ifade eden Altınışık, yaşamın başlangıcından günümüze tüm olayların sıralamasının bu şekilde çıkarıldığını, bireylerin değil popülasyonların evriminin incelendiğini söyledi.
Altınışık, evrim araştırmalarındaki çeşitli yöntemleri ve evrim mekanizmalarını anlattı.
Kaynak: Evrensel