Moria göçmen kampında salgın ve yangın

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan Moria göçmen kampında Koronavirüs vaka sayısı 35'e yükseldi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Eylül 2020
  • 09:37

Yunanistan’daki göçmen kamplarında koronavirüs (Covid-19) vaka sayıları artıyor. 

Yunanistan Göç Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin en büyük üçüncü adası olan Midilli Adası'nda bulunan Moria sığınmacı kampında vaka sayısının 35'e yükseldiği bildirildi. Sağlık yetkililerinin Moria'da toplam 2 bin koronavirüs testi yaptığı aktarıldı. Test sonucu pozitif çıkan toplam 35 göçmenin başka bir alana taşındığı ve yalnızca birinin Covid-19 semptomları gösterdiği belirtildi.

Kampta ilk vaka geçtiğimiz hafta tespit edilmişti. Moria’ya koronavirüsün Temmuz ayında sığınma hakkı verilen Somali uyruklu bir kişi ile geldiği tahmin ediliyor. Göç Bakanlığına ait verilere göre Somalili göçmen kamptan ayrılarak başkent Atina’ya geldi, fakat iş bulamadığı için Moria’ya geri döndü. Kampta vakaların tespit edilmesi ile geçtiğimiz hafta 14 günlük karantina uygulaması başlatılmıştı.

Kamp kapasitesinin 2 bin 800 kişi olduğu, ancak 12 bin 600 göçmenin kampta tutulduğu belirtiliyor. Bu nedenle kampta sosyal mesafe ve temel hijyen kurallarının uygulanmasının imkânsız olduğu vurgulanıyor.

Pazartesi günü Yunan makamları 3 sığınmacı kampının daha karantinaya alındığını açıkladı. Söz konusu kamplar başkent Atina'daki Eleonas kampı, şehrin kuzeyindeki Malakasa kampı ve Pireaus limanı yakınındaki Schisto kampı olarak belirtildi.

Kampta yangın

Öte yandan Moria Mülteci Kampı’nda yangın çıktığı belirtiliyor. Yangın nedeniyle kampta büyük hasar oluştuğu, henüz hayatını kaybedenlerin sayısının netleşemediği söyleniyor.

Moria Kampı, mültecilere yapılan kötü muamele ve sağlıksız koşullarıyla biliniyor. Kampta geçtiğimiz yıl şüpheli bir şekilde çıkan yangın sırasında polis göçmenlere saldırmış ve 4 göçmen hayatını kaybetmişti.

Polis destekli faşist saldırıların sık yaşandığı kamp, kadın ve erkek mültecilerin tecavüze uğraması ve binlerce insanın elektrik ve sudan yoksun bırakılmasıyla da gündeme gelmişti.