Milyarder sayısı her 17 saatte bir arttı

İnsanlığın başına gelebilecek her felaketten nemalanan kapitalist sistem pandemi koşullarını da kendi lehine çevirmekten ve bununla övünmekten geri durmuyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Nisan 2021
  • 09:20

Pandemi ile birlikte dünya genelinde işsizlik ve yoksulluk artarken zenginler kasalarını doldurmaya devam ediyor. Pandemiyi fırsata çeviren kapitalistler ile açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilen milyonların arasındaki uçurum gün geçtikçe derinleşiyor. Pandeminin ekonomiyi olumsuz anlamda etkilediği ve bu sebeple timsah gözyaşları eşliğinde küçülmelerin, işçi kıyımlarının ve ücret kesintilerinin bir gereklilik olduğunu vaaz eden burjuva ideologlarının ikiyüzlülüğü, yayınlanan büyüme verileriyle ortaya serildi.

660 yeni milyarder

Forbes’in her yıl düzenli olarak açıkladığı “dünyanın en zengin insanları” listesinin 2020 yılı sıralaması geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Listenin baş sıralarını yine kimselere kaptırmayan Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates ve Mark Zuckerberg’in servetleri katlanarak arttı. Bu listede geçen yıllardan farklı olarak dikkat çeken olgu ise pandemi koşullarında 660 yeni milyarderin listeye girmeyi “başarması” oldu. Forbes’e göre 2020 yılında yaklaşık 17 saatte bir, listeye bir milyarder daha eklendi.

Yeni milyarderler ile birlikte dünya çapında milyarder sayısı ise 2.775’e yükseldi. Toplamda ise dünyanın en zengin insanlarının %86’sının pandemi koşullarında daha da zenginleştiği tahmin ediliyor. Dünyanın en zengin ilk 10 kişisinin toplam serveti, 2020 yılında yüzde 67’nin üzerinde artarak, 686 milyon dolardan 1,15 trilyon dolara yükseldi. Oxfam’ın bir raporuna göre ise 2020 yılı sonu itibarıyla dünya çapında milyarderler servetlerini 3,9 trilyon dolar artırdı.

Pandemi zenginleri

Forbes’de yer alan “Covid-19’un yeni milyarderleri” başlıklı yazıda 2020 yılı milyarder listesine ilk defa girmeyi başaran isimlerinin 40’ının pandemi koşullarını “fırsata” çeviren şirketler olduğu görülüyor. “Covid-19 ile savaşırken zengin olan 40 kişi” olarak listelenen milyarderlerin başında Çin sermayeli Winner Medical bulunuyor. Milyarlarca maske ve sağlık emekçilerinin giydiği koruyucu tulum üreten Li Jianquan’ın başında olduğu aile şirketi, 2020 yılında sermayesini 6,8 milyar dolara yükseltti. Bir başka Çin sermayeli medikal malzeme üreten firma da Intco Medical. Bu şirketin servetinin de 4,2 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Sadece medikal malzeme üreten şirketler bu listeye girmedi. Küresel çaplı bir salgına karşı geliştirilen aşıların patentlerini elinde bulunduran firmalar da salgının yayılması pahasına milyarderler listesine girdiler.

Örneğin, Amerikalı ilaç firması Moderna’nın Fransız CEO’su Stephane Bancel, geliştirilen aşı ile 4,3 milyar dolarlık servetin sahibi oldu. Yerli medyada isimleri çokça yer bulan Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin de geliştirdikleri aşı ile birlikte “pandemi milyarderleri” kervanına katıldı. Şahin’in servetinin 4 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Pandemi işçi ve emekçileri vurmaya devam ediyor

Ekonominin “kötüleşmemesi” adına salgının yayılmasını önleyecek uygulamaların hayata geçirilmediği, bu yönde tam kapanmalarının uygulanmadığı, bilim insanlarının uyarılarına sermayenin ihtiyaçları uğruna kulak tıkandığı bugünlerde, dünyada ve ülkemizde pandemi ölümcül etkisini arttırarak yayılıyor. Görüldüğü gibi insanlığın başına gelebilecek her felaketten nemalanan kapitalist sistem pandemi koşullarını da kendi lehine çevirmekten ve bununla övünmekten geri durmuyor. Öte yandan dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler pandeminin sonucu olarak her saniye ölmeye devam ediyor. Bu işleyişi tersine çevirmek, onun kaynağındaki kapitalist düzeni tarihin çöplüğüne göndermekten geçiyor. Bu da ancak, krizlerin ve pandeminin faturası kendisine kesilen işçi ve emekçilerin, kapitalizmin kendilerine reva gördüğü bu “kadere” başkaldırmasıyla mümkündür.