Marksist düşünür koronavirüsten yaşamını yitirdi

Fransız Marksist düşünür Lucien Séve koronavirüsten 93 yaşında yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2020
  • 21:22

Fransız Marksist düşünür koronavirüs nedeniyle 93 yaşında yaşamını yitirdi. Fransız Komünist Partisi üyesi olan Lucien Séve yüksek öğrenimini Yüksek Öğretmen Okulu’nda (ENS) yaptı. Felsefe öğrenimine 1945’te başladı ve 1949’da profesörlük unvanını aldı. 

Lucien Séve kendi politikleşmesini şöyle anlatır: 

“Beni çeken şey Marksist felsefe olmaktan ziyade komünist siyasetti ve bunda da garip bir taraf yoktu. Hayatı değiştirmek için korkunç bir sabırsızlık duyuyordum ve bunun için de dünyayı değiştirmek gerektiğini öğrenmekte gecikiyordum.” 

Lucien Séve’in ölüm haberini Yordam kitap sosyal medyasından paylaştı. Paylaşımına Taner Timur’un Marksizm, İnsan ve Toplum kitabında Lucien Séve’i anlattığı bölümü ekledi. Taner Timur, Marksizm ve hümanizm kavramlarını, Marksizm’de insanın rolünü tartıştığı kitabında Lucien Séve’in eserlerini ve anlayışını aktarır. Hümanizm sorunu, Fransız düşünürün yaşadığı dönemde Sartre, Strauss ve Althusser gibi felsefeciler tarafından çokça tartışılıyordu. Taner Timur, bu düşünürlerle aynı dönemde olmasına rağmen Lucien Séve’in herkes tarafından bilinmemesi üzerine şunları aktarır:

“Lucien Sève felsefe dünyasının herkes tarafından bilinen isimlerinden, ya da ‘guru’larından biri olmadı. Bunun çeşitli nedenleri arasında, Sève’in uzun yıllar Fransız Komünist Partisi yönetiminde yer almasının ve fikirlerinin bir şekilde ‘ortodoksi’yi temsil eder görünmesini de sayabiliriz. Batı dünyasında kuramsal düşünceler, ne kadar özgün olurlarsa olsunlar siyasal partilerin, özellikle de komünist partilerin görüşlerini temsil ettiği (ya da öyle sanıldığı) durumlarda büyük bir itibara kavuşmuyorlar. Dar sınıf çıkarlarının yanı sıra, küçük burjuva entelektüellerinin ‘özgünlük’ ve ‘moda’ tutkuları da bu konudaki kuşkuculuğu ve kayıtsızlığı besliyor. Buna karşılık, ‘özgünlük’ iddiası taşıyan kuramcılar, ya da düşünce tarihinin klasik metinlerine ‘özgün okuma’lar getiren filozoflar kolaylıkla daha geniş kitlelere ulaşabiliyor. Biraz da bu nedenlerle, eseri Fransa’da beş baskı yapmış ve on altı dile çevrilmiş olsa bile, L. Sève bu düşünürler arasına girmedi.” (Marksizm, İnsan ve Toplum, 79)