Küba sağlık alanında parayı, kârı değil insanların ve toplumun sağlığını öncelediği için doktor adayı öğrencileri koronavirüs (covid-19) salgınına karşı değerlendiriyor. Doktor adayı 28 bin öğrenci kapı kapı dolaşarak sağlık taraması yapıyor. Öğrencilerin bu şekilde değerlendirilmesinde, ne kâr, ne de imaj belirleyici. Belirleyici olan tek şey, Küba halkını virüsten salgından korumak.
AFP’de yer alan habere göre Kübalı öğrenciler ziyaret ettikleri yerlerde hane halkına “Bu evde kaç kişi yaşıyor?”, “Yabancılarla temas kurdunuz mu?”, “Takip edilecek sağlık kurallarını biliyor musunuz?” gibi sorular yöneltiyor.
Çoğu kişinin yüz maskesi taktığı ve birçok dükkanın maskesiz müşteri kabul etmediği ülkede öğrencileri görünürde diğer vatandaşlardan ayıran tek unsursa beyaz önlükleri oluyor.
Başkent Havana’nın Vedado mahallesinde yaşayan 46 yaşındaki doktor olan Liz Caballero Gonzalez, 300 aileye ev sahipliği yapan bir bölgede her gün iki öğrenci eşliğinde çalışma yürütüyor.
Doktor Gonzalez, “Zengin ülkelerin teknolojisine sahip değiliz ancak çok kalifiye, büyük bir dayanışma ve özveriyle çalışan personelimiz var” diyor.
Gonzalez, bu ziyaretlerin “mümkün olan en kısa sürede nüfusun yüzde 100’üne ulaşmak için” son iki haftada arttığını belirtiyor.
Kapıdan kapıya sağlık hizmeti, bulaşıcı hastalık taraması için ziyaretler düzenleyen aile hekimlerinin ülkesi Küba’da yeni bir uygulama değil.
Küba, koronavirüsle mücadelesinde dünyaca ünlü sağlık hizmetlerine güveniyor: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (DSÖ) ülkede 10 bin kişi başına 82 doktor düşüyor, Rusya’da bu rakam 40, ABD’de 26, Çin’deyse 18.
Ev taraması her yıl yapılıyor
Binlerce yabancı öğrencinin de eğitim aldığı 25 tıp fakültesine ve prestijli Latin Amerika Tıp Okulu’na (ELAM) ev sahipliği yapan ülkede sağlık seferberliğine çok sayıda öğrenci destek veriyor.
Üniversite ikinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Susana Diaz, “Zaten kapı kapı dolaşmaya alışkınız. Eylül-ekim aylarında dang humması için ev ziyaretleri yapıyoruz. Bu yüzden koronavirüs salgını kötüleştiğinde, üniversite kapı kapı dolaşıp dolaşamayacağımızı sordu. Birçok kişi yaptıklarımızdan dolayı teşekkür etti” diye konuşuyor.
Evlere ziyaretlerin ardından öksürük ya da ateş gibi herhangi bir şüpheli semptom tespit edilmesi halinde bu durum yerel tıp merkezine bildiriliyor.
ABD’nin 60 yıllık yaptırımlarından darbe yiyen Küba, güvendiği turizm gelirini askıya alarak Latin Amerika’da sınırlarını kapatan son ülkelerden biri olmuştu.
Ülkede yeni rakamlara göre 212 kişi salgın hastalığa yakalanırken, 6 kişi yaşamını yitirdi, tedbir amaçlı 2 bin 800 kişi de hastanede bakım altında tutuluyor.
ABD ablukası yardımlara engel
Küba’nın Çin Büyükelçisi Carlos Miguel Pereira Hernández, elçiliğin sitesinden yaptığı açıklamada, Alibaba ve Jack Ma Vakfı’nın kurucusunun dünyanın dört bir yanına gönderdiği tıbbi yardımların ABD ablukası nedeniyle Küba’ya ulaştırılamadığını söyledi.
Pereira Hernández, “Küba için işler her zaman çok zor olmuştur” şeklinde başladığı açıklamasında insanlık dışı sürece dair bilgiler verdi. Çin’den gönderilen tanı kitlerini ve maskeleri taşıyan Kuzey Amerikalı şirketin, son anda verdiği bilgiye göre bu yardımları Küba’ya ulaştıramayacağını aktardı.
Küba Büyükelçisi, Jack Ma Vakfı’nın geçtiğimiz günlerde Trump’ın tüm ırkçı tutumlarına karşın ABD’ye 500 bin tanı kiti ve bir milyon maske ulaştırdığını da söyledi. Vakfın, Japonya, Güney Kore, İtalya, İran ve İspanya’ya da aynı yardımı yaptığını söyledi.
22 Mart itibariyle Latin Amerika ve Karayipler’de salgının kötü bir seyir izlemeye başlamasının ardından, buradaki ülkelere de tanı kiti ve maske gönderilmesi için hazırlıklar başlatıldı. Dünya genelinde toplamda 50’den fazla ülkeye sağlanan bu yardımlar, yürürlükteki Helms-Burton Yasası nedeniyle Küba’ya ulaştırılamıyor.