Unia Sendikası’nın çağrısıyla dün öğleden sonra inşaat ve diğer sektörlerden binlerce çalışan “Daha fazla ücret, saygı ve dayanışma” için Bern, Olten, Zürih, Cenevre ve Bellinzona’da gösteri yaptı.
12 bin 500’ü aşkın kişinin katıldığı, temel hizmet sektörleri, inşaat, ticaret ve sanayiden binlerce çalışanın bir araya geldiği gösterilerde “Adil çalışma koşullarına, iyi toplu iş sözleşmelerine ve herkes için ücret artışlarına ihtiyacımız var” şiarı öne çıktı.
Korona krizi, toplumun hizmet sektöründeki yüz binlerce düşük ücretli çalışana ne kadar bağımlı olduğunu gösterdi. Stres, kronik personel sıkıntısı, toplu iş sözleşmelerinin olmaması, düşük ücretler ve aşırı iş yükü bu sektörlerde günlük yaşamın bir parçası halinde. İnşaat sektöründeki baskı ise benzeri görülmemiş bir ölçüde artıyor.
Politika değişikliğine ihtiyaç var
Unia Başkanı Vania Alleva, Zürih’teki konuşmasında şunları vurguladı:
“Covid-19 pandemisinin gölgesinde, soygun zihniyeti toplumsal eşitsizlikleri derinleştirmekle tehdit ediyor. Şimdi ihtiyaç duyulan şey, daha fazla sosyal adalet için politikada temel bir değişiklik.”
Bazıları acı çekerken ve ay sonuna kadar geçinemeyecek durumdayken online ticaret, ilaç endüstrisi ve lojistik sektörlerindeki şirketler krizden büyük kârlar sağlayabildi. Ve inşaat sektörü de patlama yaşıyor. İsviçreli şirketler geçen yıl hissedarlarına toplamda 42 milyar İsviçre frangı ödedi. Alleva, “Öyleyse ücret artışları ve adil çalışma koşulları için para var” diyerek sözlerini tamamladı.
İnşaat sektöründeki patlamaya dikkat çekilerek “İnşaat işçileri, pandemi tarafından yoğunlaşan büyük baskı altında büyük ölçekte iş yapıyor” diyen OltenUnia İnşaat Eş Başkanı Chris Kelley öfkeyle, “Alkış yeterli değil. Şimdi gerçek ücret artışlarına ihtiyacımız var!” diye konuştu. Bruna Campanello ise Bellinzona’daki katılımcılara, “Son birkaç ay içinde genişleme sektörlerindeki çalışanlar sadece evden çalışamadılar, olumsuz koşullar altında en iyi performanslarını sergilemeye devam etmek zorunda kaldılar. Tazminatı hak ediyorsun!” diye seslendi.
Hemşireler “bakım inisiyatifi” için Bern’deydi
Son 20 ayda bakıcılar sınırlarının çok ötesine geçti. Çok ağır çalışma koşulları ve baskıdan kaynaklı birçok bakıcı işlerinden ayrılıyor. Şimdi “bakım inisiyatifi” talep ediyorlar. İyi çalışma koşulları, adil bakım finansmanı, her düzeyde eğitim ve ileri eğitimin teşviki için koşulların yaratılması demek olan inisiyatif büyük önem taşıyor. Bern’den bir hemşire, “Yeni eğitim almış hemşireler ancak iyi çalışma koşulları ve yeterli personel ile işlerinde kalabilirler” dedi.
“Bu köprüyü biz yaptık!”
Batı İsviçre’nin her yerinden binlerce inşaat işçisi Cenevre’deki gösteride Pont du Mont-Blanc’ta durarak inşaat işçileri olmaksızın hiçbir şeyin yürümeyeceğini gösterdi. Bunun için “Alkıştan fazlasını hak ediyorlar” denildi. Gösteri daha sonra temel endüstrilerden ve inşaattan çalışanların söz aldığı Plainpalais yönünde devam etti.
Marangozlar yeni bir toplu iş sözleşmesi istiyor
Olten, Zürih ve Bellinzona’daki marangozlar da öfkeliydi. Geçen yılın sonunda sektörün yöneticileri yeni bir toplu iş sözleşmesi müzakere paketini gerek görmeden reddetmişti. Marangozlar için bu, ücretlerin düşmesi ve çalışma koşullarında kötüleşme anlamına geliyordu. Zürihli bir marangoz işçisi meslektaşlarına, “Bu böyle devam edemez. Yeni, adil bir toplu iş sözleşmesine ihtiyacımız var.” diye seslendi.
Gösterilerde kadın çalışanlar için 13 ay boyunca en az 4200 frank ücret, daha fazla saygı, toplu iş sözleşmeleri, güvenli işler ve temiz ve iyi organize edilmiş şantiyeler talep edildi. Kadınlar için emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı mücadele edileceği belirtildi.
Kızıl Bayrak / İsviçre