Hamburg’da yüzbinlerce kişi AfD’yi protesto etti

Hamburg’da faşist AfD’yi protesto eylemine yüzbinler katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ocak 2024
  • 12:30

AfD’nin başını çektiği ırkçı-faşistlerin Potsdam’da yaptıkları gizli toplantı kısa süre önce ifşa edilmişti. Toplantıda milyonlarca göçmeni Afrika’ya sürme planı üzerine konuşmalar yapıldığı da ortaya çıkmıştı. Toplantının ifşasından sonra Almanya’da ırkçı sağa karşı başlatılan eylemler devam ediyor. 

Alman Sendikalar Birliği (DGB), IG-Metal ile Ver-di sendikaları ve Demokratik Kurumların çağrısıyla Hamburg’da kitlesel bir miting düzenlendi. Eylemde yüz binler ırkçı-faşist AfD’yi protesto etti.   Mesai günü olmasına rağmen 19 Ocak Cuma günü saat:15:00’de başlayan mitinge katılım yüksek oldu. Jungfernstieg Bahnhof’taki toplanma alanına gelen kitleler adeta sel olup aktı. Caddeler ve sokaklar insanlarla dolup taştı. Protesto eylemi başladığında, ırkçı-faşist AfD Hamburg Belediye Binası’nda toplantı yapıyordu. Polis bariyerlerle Belediye binasının önünü çevirmiş, kimseyi toplantı yapılan yere yaklaştırmıyordu. Mitinge katılanlar Belediye binasının etrafını sararak toplantıyı engellemeye çalıştı. Ancak AfD’yi koruyan polis buna izin vermedi. Kitleler hep birlikte “AfD kapatılsın,” “Nazi’ler dışarı,” “Hamburg AfD’den nefret ediyor”, “AfD yasaklansın”, “Faşizme geçit yok”, “Yaşasın Enternasyonal dayanışma!” şiarlarını yükselterek anti-faşist tepkilerini dile getirdiler. Mitinge katılanların büyük çoğunluğunun kendi hazırladıkları “AfD kapatılsın!” yazılı karton dövizler taşıması dikkat çekiyordu.

Sendikalar adına yapılan konuşmada, kitle desteği artan AfD’ye ve ırkçı planlarına karşı düzenlenen eyleme katılımın 130 bin civarında olduğu belirtildi. Hitler faşizminin yaptığı insanlık dışı katliamlar hatırlatılarak buna bir daha izin verilmemesi gerektiği vurgulandı. AfD’nin Irkçı faşist bir parti olduğu belirtildi ve hemen yasaklanıp kapatılması için çağrı yapıldı. “Her alanda ırkçı-faşist partilere karşı biz buradayız ve çoğunluktayız. Renk, ırk ayrımı yapmaksızın birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” vurgusuyla konuşma tamamladı. Eylem, Hamburg’da bugüne kadar yapılan en yüksek katılımlı mitinglerden biri oldu.

Mitinge katılanların büyük çoğunluğunu gençler ve kadınlar oluşturmaktaydı. Kucaklarında çocuklarıyla birlikte mitinge katılan kadınlar çok dikkat çekiyordu. Evlerinde kendi elleriyle hazırlamış oldukları kartondan dövizler taktire değerdi. Havanın çok soğuk olmasına rağmen katılımcılar iki saati aşkın bir süre miting alanında beklediler. Kitle, “AfD kapatılsın”, “AfD yasaklansın! sloganlarını miting sona erene kadar gür bir şekilde haykırdı.

Kızıl Bayrak / Hamburg