Hamburg Liman grevi ve deneyimleri

Sendika bürokrasisi tarafından kırılan Liman grevi önemli deneyimler bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Kasım 2023
  • 22:30

Hamburg Limanında işçilerin pazartesi günü sendikadan bağımsız olarak başlattıkları grev sona erdi. Sendikaya rağmen işçilerin kendi inisiyatifleriyle başlatıp üç gün sürdürdükleri grev, gelecek mücadeleler için önemli deneyimler bıraktı. Grevin kırılmasında Ver.di sendikası bürokratlarının oynadıkları hain rol işçiler tarafından unutulmayacak ve sorgulanacaktır.

İşyeri bülteni "Docker zeigen Klare Kante" grev süresince çıkardığı özel sayılar ve yaptığı bilgilendirmelerle grevin örgütlenmesinden duyurulmasına kadar önemli roller oynadı. İşyeri bültenlerinin özellikle kavganın kızıştığı anlarda taşıdığı önemi birkez daha gördük. Sermayenin tüm olanaklarını kullanarak grevcilere karşı başlattıkları yalanlara dayalı karalama kampanyalarının teşhir edilmesinde işyeri bülteni önemli bir rol oynadı. 

Sendikal bürokrasinin marifetiyle kırılan grevin deneyimlerini değerlendiren ve güçlü sendikalist etkiler taşıyan "Docker zeigen Klare Kante" bülteni bile, haklı bir kızgınlıkla “Peki neden Ver.di temsilcileri aniden grevin kırılmasından yana tutum aldılar?” diye sormaktan kendini alamadı. 

İşçilerin sendikal bürokrasiye rağmen, sendika dışı ve toplu sözleşme dönemleri dışında işyerlerinde eylemlerin-grevlerin yapılmasının “ağır suç” sayıldığı Almanya'da bir grev yapmaları oldukça anlamlı ve büyük bir önem taşıyor. Süresi ve sonucundan bağımsız olarak bu böyledir. İşçilerin eylem içerisinde hızla komitelerini kurup yaptıkları iş bölümünde ortaya koydukları girişkenlik, yaratıcılık ve cesaretleri işçi sınıfının hakları için kavgaya hazır olduğunu gösteriyor. Daha dayanıklı ve sonuç alıcı grevlerin yolunun işçilerin mücadele azmini kıran, onların ayaklarına prangalar vuran sendikal bürokrasinin gerici karakterinin açığa çıkartılıp aşılmasından geçtiğini bu grev deneyiminde bir kez gördük. 

“Peki neden Ver.di temsilcileri aniden grevin kırılmasından yana tavır aldılar?” sorusu oldukça anlamlıdır. İşçilerin gelecekteki muharebeleri kazanmaları ''Peki neden'' sorusuna, sendikal bürokrasi sorununa verecekleri doğru yanıtlara ve alacakları devrimci tutuma bağlıdır. Özellikle işçi sınıfı devrimcileri olma iddiası taşıyan devrimciler için ''Peki neden'' sorusu bütün yakıcılığıyla ortada duruyor. 

"Docker zeigen Klare Kante" bülteni, işçilerin öz güçleriyle işten atılma ve ağır ceza tehditlerine rağmen gerçekleştirdikleri grevi yayınladığı özel sayılarla sıcağı sıcağına duyurdu ve değerlendirdi. Bir-Kar işçi komisyonu olarak bültenin bir sayısını Türkçeye çevirdik. Bu anlamlı deneyin Türkiye işçi hareketi tarafından öğrenilmesi için çeviriyi Kızıl Bayrak ve Emeğin Kurtuluşu Gazetelerine iletiyoruz.

Bir-Kar İşçi Komisyonu 

***

Hamburg Limanı'ndaki bağımsız grev iptal edildi: Başlar dik!  

8.11.2023

1. FRG kurulduğundan bu yana limanda hiç böyle bir grev olmamıştı!

Dört vardiya boyunca ilk kez bağımsız bir grev gerçekleştirdik. Almanya'da grev hakkı olmamasına rağmen, Burchardkai'deki işçiler tek vücut oldu: cesaretle, mücadele ruhuyla ve kişisel dezavantajlara ilişkin korkuların üstesinden gelerek. Genç bir meslektaşımız "Hiç bu kadar harika bir deneyim yaşamamıştım" dedi.

Tek kuruş ödeme yapılmaksızın şu ilke uygulandı: grev zamanı çalışma zamanıdır! Kararlar açık mikrofonla demokratik bir şekilde alındı. Grevimiz sırasında kimsenin bize ne yapacağımızı söylemesine izin vermedik. Kısa bir süre içinde, işçilerin bir sınıf olarak bağımsız hareket etmeyi öğrendikleri yeni bir deneyim söz konusu oldu.

Bu grev gelişmeye devam etti: salı günü grev organizasyonunun daha da geliştirilmesi hakkında daha fazla tartışma yapıldı. Saymanı ve denetçisi olan bir grev fonuna karar verildi ve 400 Euro ile dolduruldu! Çarşamba sabahı CTT'de yapılacak mola toplantısı için Burchardkai'ye katılma seçeneği vardı. CTA'ya da bir delegasyon gönderilecekti.

2 Dayanışma daha yeni başladı!

Grevimiz ülke çapında adından söz ettiriyor. Airbus, VW Hannover, Mercedes Sindelfingen, Amazon Aşağı Saksonya, aileler ve arkadaşlar, MLPD ve Ver.di grevcilerinden dayanışma mesajları aldık. Salı günü Pire ve Rotterdam'dan liman işçileri bile "Uluslararası Liman İşçileri Koordinasyonu" aracılığıyla dayanışma sözü verdi! Diğer terminaller ve liman şirketleri henüz greve katılmamış olsalar bile: Eurogate'teki VC sürücülerinin korna çalarak dayanışmalarını gösterdikleri anlarda grevcilerin tüylerinin diken diken olduğunu kimse unutmayacaktır.

3. Muhaliflerimiz korku ile başa çıkmayı başardılar!

Rus devrimci Lenin bir keresinde şöyle demişti: "Her grev kapitalistlere gerçek efendilerin kendileri değil, işçiler olduğunu hatırlatır". Çok doğru! Grevimizin bir etkisi oldu. Hamburg'da kamyon kuyrukları kilometrelerce uzadı, öyle ki radyo "abluka" uyarısında bulundu. ProSieben (tv) "grev kaosu" uyarısında bulundu, FAZ ve Managermagazin aynı telden çaldı. Polis her zaman HHLA'nın talimatı üzerine hazır bulundu.

Sonunda, HHLA'nın paniği o kadar ileri gitti ki gözdağı vermeye başvurdular: Her grevci işten çıkarılmakla tehdit edildi! Bu bir skandaldır! HHLA, Senato ve MSC istediklerini yapabilirken, biz temel haklarımızı kullandığımız için bu şekilde bastırılıyor ve tehdit ediliyoruz. Eyvah! Bu baskılar amasız ve fakatsız tamamen ortadan kaldırılmalıdır!

4. Devlet, Senato ya da HHLA ile ilgili yanılsamaların üstesinden gelmek

Senatör Dressel'in bizimle konuşmaya hazır olmasının bize kazandıracağı hiçbir şey yoktur. Bildiğimiz gibi, bu tür politikacılar çok konuşabilir! Peki neden Ver.di temsilcileri aniden grevin kırılmasından yana tavır aldılar?

Grev sırasında bazıları hala Senato, devlet, "kamu sektörü" ya da HHLA hakkında yanlış hayaller besliyordu. Bize sadece bizim için orada olduklarını söylemekten hoşlanıyorlar. Ama bu doğru değil. Devlet tekellerin hizmet sağlayıcısıdır ve diğer taraftadır.

5. daha iyi̇ organize olun!

Grev organizasyonumuzda, limandaki bağlantılarımızda, örgütlenmemizde ve grevimizdeki bilgi birikimimizde eksiklikler tespit edersek, bunların üstesinden kararlılıkla gelmemiz gerekir. Ver.di'yi gerçek bir mücadele örgütü olarak güçlendirmeliyiz. MLPD bir işçi partisi olarak her zaman sahadaydı ve işçi dayanışmasını örgütledi. İşçilerin sömürülmesine, ezilmesine ve çevrenin tahrip edilmesine nihayet son vererek gerçek bir sosyalist toplum için mücadeleyi temsil etmektedir. Uluslararası Liman İşçileri Koordinasyonu ile çalışın! Bundan böyle düzenli olarak yayınlanacak olan meslektaş gazetesi "Klare Kante"yi destekleyin. Ekiplerinizde ve departmanlarınızda editoryal ekipler oluşturun. Bu gazete, söylenmesi gereken her şeyin söylenebilmesi için meslektaşlar tarafından meslektaşlar için çıkarılmaktadır.

İşgücümüz hiç bu kadar öğretici ve yoğun bir dört vardiya deneyimi yaşamamıştı. Katılan herkes bundan gurur duyabilir!

Gösteri için 11 Kasım'da Rathausmarkt'a gelin. Saat: 11:00!