Stuttgart'ta AfD karşıtı görkemli miting

Stuttgart Schlossplatz'da "AfD'ye karşı hep birlikte" diyen on binlerin yer aldığı son yılların en büyük anti-faşist mitingi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Ocak 2024
  • 12:10

Stuttgart Schlossplatz'da on binlerin yer aldığı son yılların en büyük anti-faşist mitingi yapıldı. 20 Ocak Cumartesi günü saat 14.00'da  "AfD'ye karşı hep birlikte" sloganı altında düzenlenen antifaşist eyleme organizatörlerin beklentilerinin üzerinde bir katılım oldu.

Sürekli sirkülasyonun yaşandığı miting alanı dolup taştı. Kent merkezine yolcu taşıyan toplu taşıma araçları öğle saatinden itibaren yolcuları taşımakta yetersiz kaldığı görüldü. Eyleme katılmak için yollara dökülen yaşlı, genç, kadın ve erkekler ellerinde kendilerinin hazırladıkları pankart ve dövizlerle duraklarda bir sonraki aracın gelişini beklediler. Stuttgart olağan üstü bir güne büyük anti-faşist gösteriye tanık oldu.

İnsanlar kendi yaratcılıkları ve emekleriyle hazırladıkları dövizlerle faşizmi ve barbarlığını kınadı ve lanetledi. Döviz ve pankartlarda şunlar taşındı:

''Kim AFD'yi seçerse 1933'ü seçer'', torunlarıyla birlikte mitinge katılan yaşlılar “Dedeler, nineler AfD'ye karşı'', ''Irkçılık ve milliyetçilik alternatif olamaz'', ''Faşizm bir düşünce değildir'', ''Sağcı dalgayı kırın''

Yapılan konuşmalarda "Neo-Nazileri geri püskürtmek ve sağcı dalgayı kırmak için birlikte hareket etme"nin önemi vurgulandı. Bir konuşmacı, yakın zamana kadar Schlossplatz'da bulunan dönme dolaba atıfta bulunarak, "Ne manzara ama, bu devasa panayır alanında" dedikten sonra, “tüm demokratları sağcı faaliyetlere” karşı ‘at gözlüklerini çıkarmaya’ çağırdı. "İnsanlık dışı dilin" toplumsal olarak kabul edilebilir hale gelmesine izin verilmemelidir” dedi.

Faşist tehlikenin somut bir tehlike haline geldiği bir dönemde mitinge yerli ve göçmenlerin hep birlikte kolkola katılarak faşizme karşı ortak bir tavır göstermelerinin politik anlam ve önemi çok büyüktür.

Baden Würtemberg eyaletinde anti-faşist eylemler Stuttgart'ın dışında Karlsruhe, Ulm, Heidelberg, Freiburg ve Offenburg gibi bir çok merkezde  0nbinlerce göstericinin katıldığı eylemlerle devam etti.

Kızıl Bayrak / Stuttgart