Fransa'nın dört bir yanında Filistin'le dayanışma

Fransa'nın dört bir yanında Filistin halkıyla kitlesel dayanışma eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Kasım 2023
  • 08:00

Eylemin fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz...

Filistin halkına yönelik imha ve soykırım saldırıları birinci ayına girerken  Fransa'nın dört bir yanında gerçekleşen kitlesel eylemlerle protesto edildi.

Siyonist devletin soykırım saldırılarına karşı Fransa'da Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yasaklandı ve sokağa çıkanlar hakkında cezai işlemler uygalandı. İlerici ve devrimcilere demokrat parti ve kurumlara “terörü ve teröristi övme”, “destekleme” ve “savunma” soruşturmaları açıldı. Kurum ve partiler hakkında “disolüsyon” talepleriye Fransız sermaye devletinin savcıları tarafından soruşturma açılmasına ve tehditlerine rağmen işçi ve emekçilerin Filistin halkıyla dayanışmak için sokaklara çıkmasına engel olunamadı.

4 Kasım Cumartesi günü  başta Paris olmak üzere onbinlerce işçi, emekçi ve genç Fransa genelinde sokaklara çıktı. Siyonist saldırılara karşı eylemlerin birinci ayında Paris'te 60 bin işçi emekçi ve genç Filistin halkıyla dayanışmak için sokağa çıktı.

Fransa Filistin Dayanışma Derneği”nin çağrısıyla "Filistinliler ve İsrailliler arasında adil ve kalıcı bir barış için ulusal kolektif” bileşenlerinin örgütlediği "Gazze'deki katliamı durdurun! Fransa derhal ateşkes talep etmeli!” şiarıyla gerçekleşen çağrıda, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ni benzeri görülmemiş şiddette bombaladığı, halkın su, yiyecek ve ilaçtan mahrum bırakıldığı belirtildi.

Hastanelerin anestezi olmadan çalıştığının belirtildiği açıklamada Gazze'de bombalamalara, kara saldırılarına halkın zorla yerinden edilmesine son verilmesi ve ablukanın derhal kaldırılması talep edildi. Fransa'nın bu yönde aktif olarak yer almasının talep edildiği, savaş suçları mağduru Filistinli ve İsrailli tüm sivil halklara saygılı adil ve kalıcı bir barışın ancak Filistin halkının haklarının tanınması, sömürgeciliğin sona ermesi ve İsrail işgalinin sona ermesi halinde mümkün olacağı belirtildi.

Grenoble, Bordeuax, Clermont-Ferrands, LeMans, Ales, Anger, Rennes, Nancy, Lille, Nime, Beauvais, Montpellier, Angouleme, Agen, Valence, Mulhouse, Strasbourg, Nice, Niort, Clermont Ferrand, Vannes, Nantes, Caen, Dunqerque, Lyon, Lorient, Sens, Albi, La Rochelle gibi irili ufaklı birçok kentte dayanışma eylemleri düzenlendi.

Paris’te saat 14.30 da Republique Meydanı'nda gerçekleşen dayanışma eylemine 60 bin emekçi katıldı ve Bastille Meydanı’ndan Nation Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Çoğunluğunu gençliğin oluşturduğu kortejlerden Filistin halkıyla dayanışma içeren coşkulu sloganların yanında Siyonist barbarlığa karşı öfkeli sloganlar haykırıldı.  ''Hepimiz Filistinliyiz!'', ''Paris'ten Gazze'ye direniş!'', ''Filistin'e özgürlük!'', ''Yaşasın özgür Filistin!”, “Hepimiz Gazze'nin çocuklarıyız!”, “İsrail Filistin'den defol!” sloganları sıklıkla haykırıldı.

Filistin halkıyla dayanışmanın ön plana çıktığı taşınan pankart ve dövizlerde ayrıca Yahudilerin oluşturduğu Filistin halkıyla barış ve dayanışma çağrısı yer alan soykırım ve katliamlara karşı kortejler yer aldı.

Eylemlere Fransız Komünist Partisi (PCF) CGT sendikası, Yeni Antikapitalist Parti (NPA), Fransa İşçilerinin Komünist Partisi (PCOF),Révolution Permanente, Sürekli Devrim, SUD-Solidaire sendikası, Öğrenci sendikaları, gibi 50 den fazla sol sosyalist  parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eylemde Türkiyeli örgütlerden MLKP,MLKP-KGÖ, Young Struggle, DİDF ve İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris