Bern’de Filistin halkıyla dayanışma

Siyonist devlet tarafından soykırıma uğrayan Filistin halkıyla dayanışmak ve soykırıma karşı çıkmak için İsviçre’nin başkenti Bern’de eylem düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Kasım 2023
  • 22:30

On yıllarca toprakları katliamcı devlet tarafından işgal edilen, terörüne maruz kalan, göçe zorlanan ve daha nice bedeller ödeyen Filistin halkı, bugün aynı Siyonist devlet tarafından soykırıma uğramakta. Soykırıma karşı çıkmak için İsviçre’nin başkenti Bern’de eylem düzenlendi.

Siyonistler 1938’de Filistin halkını Mısır’daki Sina çölüne göçertirme planları varken, Siyonizmin ilk adımlarında onun kurucularından biri olan Theodor Herzl 1904’de “Mısır Nehrinden Fırat’a kadar” 110 bölge üzerinden hak iddia ederek, asıl planlarını ve hedeflerini ortaya koymuştu. Söz konusu bölge Lübnan ile Ürdün'ün tamamını, Suriye'nin üçte ikisini, Irak'ın yarısını, Türkiye'nin bir bölümünü, Kuveyt'in yarısını, Suudi Arabistan'ın üçte birini, Sina'yı ve Port Said, İskenderiye ve Kahire de içinde olmak üzere Mısır'ı içine alıyordu.

7 Ekim’de “El Aksa Tufanı” operasyonu sonrası, emperyalist desteğini de arkasına alan Siyonist İsrail’in soykırıma girişmesi, Siyonist planlarını halen hayatta geçirme hayaliyle yanıp tutuştuğunu son sürgün planlında göstermektedir.

Bu soykırımın bir an önce durması için, Bern’de Filistin halkıyla dayanışma olarak bir miting düzenlendi. Mitingi hazırlayan solcu ilerici örgütlerin dışında, birçok kurum, dernek de destek verdi. Toplanma ve miting alanı Bern’deki Federal Meclis’in önündeki meydanda gerçekleşti. Farklı kurumların, Almanca, İngilizce ve Fransızca konuşmaları yapıldı. Filistin’den İsviçre’ye gelen üniversiteli bir genç de İngilizce bir konuşma yaptı. İsviçreli Boykot, Elden Çıkarma ve Yaptırımlar (BDS) kurumu adına bir genç Fransızca konuşmasında, geçmişte İngiliz mandası altında İsrail’in 1948’de Nakba adındaki felaketle Filistin halkının topraklarına el koyarak, katliamlar yapan Siyonist İsrail, bugün sadece Gazze’de İsrail ordusunun yaklaşık 10 bin sivili ve bunun yaklaşık da yarısının çocuk olduğunu belirterek, Gazze’de Siyonist devletin bir soykırım gerçekleştirdiğini vurguladı. Konuşma diğer tüm konuşmalar gibi, İsrail saldırısının bir an önce son bulması gerektiği ile bitirildi.

Yağmurun şiddetli yağışına rağmen, tüm meydan ve meydana giriş yapan sokaklarda binlerce protestocu katıldı. Şemsiyelerin yoğunluğundan alandaki taşınan pankart ve dövizler okunmaz haldeydi. Miting boyunca sık sık “Özgür özgür Filistin!”, “Yaşasın, yaşasın Filistin!”, “Hepimiz Filistinliyiz!”, “İsrail Katlediyor, İsviçre suç ortaklığı yapıyor!”, “Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak!”, “Gazza’dan Cenin’e, İsrail katlediyor!”, “İşbirlikçi BM!” sloganları sıklıkla İngilizce, Fransızca atıldı.

Eylem gelecek günlerdeki çeşitli şehirlerde düzenlenecek eylem ve etkinliklerin çağrısı yapılarak son buldu.

Kızıl Bayrak / İsviçre