Fransa’da saldırılara karşı eylemler

Fransa Kürt Dernekleri'nin çağrısıyla Marsilya ve Paris'te kitlesel eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Kasım 2022
  • 18:00

Türk sermaye devletinin 19 Kasım gecesi Kürt halkına karşı başlattığı saldırının protesto edildiği, İran'da dinci gerici Molla rejimi tarafından katledilen Mahsa Amini'nin ölümünün 3. ayında özgürlükleri ve gelecekleri için mücadele eden İranlı emekçi kadınlarla dayanışmanın yükseltildiği eylemler Fransa'nın başkenti Paris ile Marsilya kentlerinde gerçekleştirildi.

Paris'teki dayanışma eylemi için etkinlik saat 11.00 de Republique Meydanı'nda bilgilendirme çadırının kurulmasıyla başladı. Çadırda saldırılara yönelik görseller ve dayanışma şiarlı pankartlar asılarak Metro çıkışlarında yoğun şekilde bildiri dağıtımı yapıldı.

Dağıtılan bildirilerde ve yapılan konuşmalarda Türk sermaye devletinin ve destekçilerinin Kürdistan üzerindeki hain saldırıları ve işgal çabalarının her geçen gün artarak devam ettiği ifade edildi. İktidarının yıkılmakta olduğunun farkında olan faşist saray rejimi ömrünü uzatabilmek için Kürdistan´a ve Kürt halkına yönelik saldırılarını arttırdığının vurgulandığı açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“Saldırıların arkasında sadece Türk sermaye devleti değil, Türkiye´yi finanse eden, silah yardımında bulunan ve Avrupa´da ki Kürdistan mücadelesini baskılayan Avrupa devletleri de var. Özellikle sömürgeci Fransız sermaye devleti bu saldırıların baş sorumlularından biridir. Bu nedenle Kürdistan’ı Fransa sokaklarında savunmak meşrudur...”

Saat 14.00’e kadar süren çadır eylemi ve Metro çıkışlarında yapılan bildiri dağıtımının ardından kitle bir araya geldi. Republique Meydanı'nda toplanan Kürdistan'ın 4 bir yanından Suriyeli, İranlı, Türkiyeli ve Fransız emekçiler ''Kadın Yaşam Özgürlük!'', ''Jin Jiyan Azadi!'', ''Femme Vie Liberte!'', ''Zen Zendegi Azadi!'' şiarını farklı dillerde coşkuyla haykırdılar.

Kitlenin Republique Meydanı’nda toplanmasının ardından etkinlik katılımcı kurumlar adına yapılan konuşmalarla, Kürtçe şarkılar ve coşkulu sloganlar eşliğinde devam etti. Mirabel Kardeşler'den günümüze Paris'te Türk istihbaratı tarafından alçakça bir suikast sonucu katledilen Sakineler'den tarihe ölümüne iz bırakan dünyanın değişik bölgelerinden direnişçi kadınlardan örneklerin verildiği konuşmalarda emekçi kadınlar selamlandı.

Selamlamanın ardından kortejler oluşturuldu, Kürtçe, Farsça ve Fransızca sloganlar atılarak, Kürtçe türkü ve marşlarla Bastille Meydanı’na yüründü.

Yürüyüş boyunca “Jin Jiyan Azadî!”, “Bijî Berxwedana Rojhilat!”, “Bijî Berxwedana Rojava!”, “Kurdistan Goristanên Faşîstan”, ''Biji serok Apo!'', ''Kahrolsun Faşist Molla rejimi!'', ''Yaşasın enternasyonal dayanışma!'', sloganları atıldı. Mahabad Cumhuriyeti ile PJAK bayraklarının yoğun şekilde taşındığı eylemde İran Komünist Partisi bayrakları da dikkat çekiciydi. Bastille Meydanı'na varılmasının ardından yapılan konuşmaların ve Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde şehit düşenler anısına gerçekleşen saygı duruşunun ardından eylem bitirildi.

Eyleme sınıf devrimcileri, TKİP parti bayraklarının yanı sıra BİR-KAR ve PİT- (Platforme İnternational des Travailleuses) İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu Fransa girişimi flamalarıyla katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris