Fransa’da öğrenci gençliğin yoksulluğu pandemiyle beraber iyice ayyuka çıkmıştı. Salgın öğrencilerin koşullarını ağırlaştırsa da, gençlik içerisindeki yoksulluk yıllardır süre gelen bir sorundur.
Dünya genelindeki kemer sıkma politikalarının gençliğe özellikle ağır faturası oluyor. Öğrenci gençlik, hayatta kalabilmek için en temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme ihtiyacını sokaktaki gıda yardım kuyruklarında saatlerce bekleyerek gidermek zorunda kalıyor.
Öğrenciler için gıda malzemeleri dağıtımını organize eden Linkee derneğinin sözcüsü Dominique Laureau, bu yardımlara ilişkin şunları aktardı:
“İle-de-France (Paris) bölgesinde 20 ayrı yerde gıda dağıtım yerimiz var ve her ay öğrencilere 150 ila 200 bin öğün sunuyoruz. Fakat bu yetersiz, çünkü okullar başladığından beri, Haziran ayındakinden daha fazla talep var. Bu yüzden yakında yeni dağıtım yerleri açacağız.”
“Kendimi alıştırdım acıkmıyorum”
21 yaşındaki burslu olan Sinä, Paris’teki bir gıda yardım kuyruğunda beklerken, Franceİnfo radyosuna yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Şimdiye kadar hiçbir zaman kahvaltı öğününü atlamazdım. Şimdiyse bazı günler saat 8’de uyanıp 13’e kadar hiç acıkmıyorum, o kadar ki kendimi alıştırdım.”
Fransız devletinin, ihtiyaçları karşılamanın çok altında kalsa da şimdiye kadar yaptığı yardımları kaldırması, öğrenciler açısından güvencesizliğin daha da derinleşmesine yol açtı. Örneğin, üniversite kantinlerinde verilen 1 avroluk yemek yardımı, yeni dönemin açılmasıyla beraber burslu olmayan öğrencilere verilmeyecek. 2020’de tüm öğrencilere verilmeye başlanan yardım, bu senenin Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte burslu olmayan öğrenciler için tabldot fiyatları tekrar 3.30 avroya yükselecek.
Buna rağmen Yüksek Öğretim Bakanı Frédérique Vidal, okulların başlamasıyla normale dönüş sözünü veriyor. Fakat, öğrencilerin çoğu halen “derin yoksulluk” sorunuyla karşı karşıya. Bir günde işini kaybedenlerle, giderek istikrarsızlaşan işlerde çalışan gençlerin sayısı azalmıyor. Koronavirüsün yarattığı tecrit ve mali zorluklar derin izler bıraktı. Gıda yardım dağıtımlarının önündeki sonu bitmez kuyruklar, devletin çelişkili ifadelerine verilecek en somut örnek olarak orta yerde duruyor.
Öğrenci gençliğin içerisinde emekçi ailelere mensup gençlerin karşısına sermaye düzeni tarafından çıkarılan tüm zorluklar gelecek süreçte, onların bu düzene karşı öfkelerinin perçinleşmesine ve karşı karşıya gelmesine zemin hazırlamaktadır.
Kaynak: Revolution Permanente