İşçi sınıfının sömürüsüne dayanan kapitalizm, bir yanda devasa zenginlikler, diğer yanda ise yoksulluk üretiyor. “Gelişmiş” diye adı geçen emperyalist kapitalist merkezler olarak kabul edilen ülkelerde kapitalizmin yol açtığı bu servet-sefalet kutuplaşması dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Özellikle pandemi sürecinde ayyuka çıkan kapitalizmin bunalımı, bu ülkelerde yoksulluğun derinleşmesine yol açıyor.
Bu olgu Almanya’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarıyla bir kez daha doğrulandı. “Pandemide Yoksulluk” başlıklı rapor, Almanya’da son yıllarda artış gösteren yoksulluğun pandemi yılında da bu eğilimini sürdürdüğünü ortaya koydu.
Araştırmayı yapan “Paritätischer Wohlfahrtsverband” adlı kurumun hazırladığı rapora göre, halkın yüzde 16,1’i, yani 13,4 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Aylık geliri 1.167 avronun altında olanların yoksul kabul edildiği araştırmaya göre, Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde ortalama yoksulluk oranı yüzde 12, ülkenin geri kalanı için ise oran yaklaşık yüzde 18 civarında bulunuyor. En yüksek yoksulluk oranı ise yüzde 28,4 ile Bremen eyaletinde görüldü. Mecklenburg-Batı Pomeranya, Berlin ve Saksonya-Anhalt eyaletleri de yüzde 20 yoksulluk oranıyla dikkat çekti.
Pandeminin yoksulları, işsizleri, kadınları daha fazla etkilediğine işaret eden rapor, ücretli çalışanlar ve kendi işini yapan esnaf/küçük burjuva kesimler içerisinde yoksullaşmanın önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Zira sonuçlara göre çalışanlar arasında 2019 yılında yüzde 8 olan yoksulluk oranı 2020’de yüzde 8,7’ye, kendi işini yapanlar arasında ise yüzde 8,7’den yüzde 13’e yükseldi.
Bununla birlikte yoksulluk oranının yüksek olduğu kesimlerin başında yüzde 52 ile işsizler geliyor. Üç veya daha fazla çocuğu olan hanelerde yoksulluk oranı yüzde 30,9 ve tek ebeveynli hanelerde ise yüzde 40,5 olarak ölçüldü. Düşük eğitim niteliklerine sahip kişiler arasında yoksulluk oranı yüzde 30,9 olurken, göçmenlerin yüzde 27,9’u ve Alman vatandaşı olmayanların 35,8’i ise yoksul olarak kabul ediliyor.
Raporda, araştırma sonuçlarının Alman devletinin verileriyle örtüştüğüne değinilirken, ufak istisnalar dışında 2006 yılından bu yana yoksulluk oranının artış eğiliminin sürdüğünün altı çizildi. 2006 yılında yoksulluk oranının yüzde 14 olduğu hatırlatıldı.