Fransa’da “sağlık kartı” protestoları

Macron yönetiminin aşı olamayanları ağır hak gasplarıyla karşı karşıya bırakacağı “Pass sanitaire” (sağlık kartı) işçi ve emekçilerde büyük bir öfke yaratıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Temmuz 2021
  • 18:31

Fransa’da koronavirüs aşılamaları bahanesiyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yasalaştırmak istediği “Pass sanitaire” (sağlık kartı) sistemine karşı eylemler devam ediyor.

Macron’un 12 Temmuz’da gündeme getirdiği bu uygulama ile 50 kişinin üzerinde çalışanı olan işyerlerindeki emekçilere koronavirüs aşısı olmaları zorunluluğu getirilirken aşı olamayanlar işten atılmakla tehdit ediliyor; mağaza, dükkan veya kalabalığın oluşabileceği mekanlara girmeleri engelleniyor. Bu dayatmalar işçi ve emekçilerde büyük bir öfke yaratıyor.

Aşı olmayanlara ağır saldırılar

15 Eylül’e kadar tüm sağlık çalışanlarına aşı olma zorunluluğu getirilen yasaya göre; restoran, sinema, kütüphane, mağaza vb. yerlerde çalışanlar için de aşı mecburi kılınıyor. Sağlık kartının alınması için en az 2 aşı gerekecek.

Yasada verilen tarihlere kadar aşı olmayan her çalışanın, aşılarını yaptırana kadar, izin haklarından gasp edilecek, izni olmayanların en az iki aşı olmaları için 2 aylık ücretsiz bir şekilde sözleşmeleri askıya alınacak. İş sözleşmesinin askıya alınışının 3. günü eğer işçi halen aşı olmamışsa, durumunu düzeltmesi için patron tarafından aşı ihtiyacı “hatırlatılacak.” Bu sürecin sonunda ise hâlâ aşı olmamış işçilerin işten çıkarılması öngörülüyor.

Aşı olamayanlara yönelik bu ağır hak gasplarıyla tepki çeken yasaya karşı protestolar ülke çapında devam etse de, 22 Temmuz Perşembe gecesi yüzbinlerin sokağa çıktığı gün yasa meclisten geçti. Yasanın yürürlüğe girmesi için Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Senato’nun yasada bazı değişiklikler yapabileceği ileri sürülüyor.

Paris’te eylemler devam etti

Paris’te yasaya karşı eylemler bu hafta sonunda da devam etti. Cumartesi günü saat 14.00’te başlayan protestoların biri Bastille Meydanı’ndan Paris’in çıkışı Champerret kapısına kadar yürüyüş şeklinde gerçekleşti. Sadece birkaç bin kişiyle başlayan yürüyüş, güzergah boyunca gerçekleşen katılımla kitleselleşerek on binlere ulaştı. Eyleme katılımda sarı yeleklilerin ağırlığı dikkat çekiciydi. Pantin mahallesinin sarı yeleklileri ise kendi pankartlarıyla katıldılar. 

Eylemde birçok Fransız bayrağı taşınırken, az sayıda Paris Komünü ile dayanışma flamaları da görüldü. Baskın olan ise tekil olarak taşınan siyah, sarı, kırmızı-siyah bayraklar oldu. Bir diğer dikkat çekici görüntüyse, kitle içerisinde tek bir kızıl bayrağın olmamasıydı. Yasanın özellikle sağlık çalışanlarını etkilemesinden kaynaklı, birçok sağlık emekçisi beyaz önlüklerini giyerek eyleme katıldı. Eylem esnasında sık sık atılan “Özgürlük!” sloganı dışında, “Macron Pass’ını istemiyoruz!”, “Macron istifa!”, “Devrim!” şiarları da yükseltildi. 

Yürüyüşün önü, her zaman olduğu gibi yine jandarmaların oluşturduğu bir kordonla yol boyunca çevrelendi. Güzergah esnasında sarı yeleklilerin yoğun olduğu bir grup, polisin dikkatsizliğinden yararlanarak geniş kitleye dahil oldu. Eylem sırasında kitle birkaç kez kordonun dışına çıkmaya çalıştı, fakat polis tarafından cop ve biber gazı saldırısına uğradı. Güzergahın sonuna doğru Paris’in ünlü “Champs-Élysées” caddesine geçmek için kitle jandarma kordonunu yardı. Bunun üzerine jandarma yoğun biber gazı kullanarak, aralarında Bir-Kar çalışanın da bulunduğu, ön saflardaki eylemcileri yaraladı. Yürüyüş Champerret kapısında son bulurken, 200’e yakın kişi Champs-Élysées’ye geçip eylemi sürdürmek istedi. Ancak TOMA ve biber gazıyla saldıran polis kitleyi dağıttı.

***

İkinci eylem, Eiffel kulesine yakın Trocadéro’da, sağcı partinin Rassemblement National’ın (Ulusal Birlik Partisi) çağrısıyla yapıldı. Mitinge binlerce kişi Fransız bayraklarıyla katıldı. Fransa genelinde düzenlenen eylemlerde, resmi kaynakların verdiği bilgiye göre 160 binin üzerinde kişi katıldı.

Bu eylem muhtemelen yaz tatili öncesi yapılan son eylem olacak. Ancak bu yasanın yanı sıra son zamanlarda gündemde olan emeklilik ve işsizlik parasına dönük saldırılar dikkate alındığında, yaz tatili sonrasında eylemlerin devam etme ihtimali yüksek görünüyor.

Kızıl Bayrak / Paris