Fransa'da baskı yasalarına karşı "özgürlük" eylemleri

Fransa'da aşı kartı dayatmasına karşı tepkiyle yeniden "Özgürlük yürüyüşü" adı altında başlayan eylemler 4. haftasındaydı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Ağustos 2021
  • 15:04

Fransa’da aşı kartının tüm kamu alanlarında mecbur kılınmasını ve çeşitli hak gasplarını içeren yasaya karşı eylemler 4. haftasındaydı. Ülkenin dört bir yanında yüzbinlerce işçi ve emekçi sokaklardaydı.

Sermaye hükümetinin aldığı son kararlara göre sinema, tiyatro, bar, restoran, toplu taşıma gibi kamu alanlarında aşı kartı kullanımının zorunlu tutulması tepkiye sebep olmuş, polis yetkilerinin arttırılmasına karşı düzenlenen “Marches de Liberte/Özgürlük yürüyüşü” eylemleri bu başlık altında yeniden gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Özgürlüklerinin kısıtlandığını belirten eylemciler “Liberte! / Özgürlük!” sloganlarıyla dün de Fransa’nın birçok kentinde sokağa çıktı.

Paris’teki yürüyüş boyunca birçok kez polis saldırısı oldu. Kitlelerin polis denetimini ve dayatmalarını aşma çabalarına ve militan eylemlerine karşı polis pek çok kez biber gazlarıyla saldırarak kitleyi kontrol altında tutmaya çalıştı. Bazı noktalarda barikatlar örülerek polis saldırılarına karşı engeller oluşturuldu, taşlarla polise karşılık verildi. Polis araçları da hedef alınırken, bir sivil polis otosunun camları kırıldı.

Paris’in yanı sıra Fransa’nın diğer büyük illerinden Marsilya, Lyon, Nantes, Nice, Montpellier ve Toulousse’da da yürüyüş yapıldı. Ülke genelinde 184 farklı noktada eylem gerçekleşti. 10’u Paris’ten olmak üzere ülke genelinde toplamda en az 19 kişi gözaltına alındı. Ayrıca 3 polisin de eylemciler tarafından yaralandığı öne sürüldü.

***

Eylemin içerisinde Sarı Yelekliler kitlesi ve örgütsüz katılım ağırlıktaydı. Sendikalar ve bir dizi politik özne eylemlere katılmıyor. “Özgürlük yürüyüşü”nün asıl bileşenleri, yeniden aynı isimle organize edilen bu eylemlerde henüz görünür değil. Macron yönetiminin aşı kartı dayatmalarını ve hak gaspları içeren yasasına karşı yapılan eylemler sağcı kesimler tarafından aşı karşıtlığına çekilmek isteniyor. Bu nedenlerle eylemlerin politik içeriği de zayıflıyor. Fransız bayrağının daha yoğun gözlemlendiği, politik pankartlarınsa yok denecek kadar az olduğu bir eylemli süreç yaşanıyor.

Eylemlerin içeriğinin ve katılımının nasıl seyredeceği, politik açıdan “şekilsiz” gözüken bu hareketliliğin nereye evrileceği yaz tatili sonrası şekillenecek gibi gözüküyor. Bu noktada, önümüzdeki aylarda gündeme gelecek yeni sosyal yıkım saldırılarına karşı güçlü politik müdahalelerle mevcut baskı yasalarının ve sosyal hak gasplarının bağını kurmak, sermaye iktidarına karşı işçi ve emekçilerin topyekûn mücadelesini yükseltmek önem taşıyor.

Kızıl Bayrak / Fransa