Fransa’da temizlik işçileri: “Kölelik bitti, kötü muamele sona erdi”

Fransa’da daha iyi ücret ve düzenli çalışma saatleri için aylardır eylemde olan temizlik işçileri toplu sözleşme imzaladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Mayıs 2021
  • 10:40

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ibis otelin temizlik işçileri, çalışma koşulları ve maaşları iyileştirmek için neredeyse iki yıl süren verdikleri mücadelenin ardından toplu sözleşme imzaladı. Temizlik işçileri geçtiğimiz günlerde belediye binası olarak kullanılan Hôtel de Ville’i işgal etmişti.

CGT-HPE sendikasında örgütlü Ibis Batignolles işçileri Accor grubuna bağlı AccorInvest arasında toplu sözleşme imzalandı. Kadınlar “Kölelik bitti, kötü muamele sona erdi” şeklinde sloganları atarak kutladı.

25 Mayıs günü otel grubu Accor’un sahibi olduğu 700 odalı Hôtel Ibis Batignolles'in önünde toplanan kadınlar dayanışma sloganlarıyla, “22 ay süren uzun ve zorlu bir mücadele sonunda zafer kazandıklarını” belirtti. Temizlik işçilerinin lideri Rachel Keke basına verdiği görüşte şunları ifade etti:

“Kelimeler beni boşa çıkarıyor. Başardıklarımızdan gurur duyuyoruz çünkü sonuna kadar savaştık, asla pes etmedik.”

“Asla pes etmedik”

İşçiler gerçekleştirdikleri greve ilk olarak 17 Temmuz 2019'da, gerekli sayıda odayı temizleyemedikleri için 10 kişinin sürgün edilmesi tehdidinin ardından başlamıştı.

Fransa'da sendikanın temsilcilerinden olan Claudia Lévy, “Barut fıçısını fitilleyen şey, taşeron işlerde çok yaygın olan oda başına ödeme sistemidir” dedi. “Saatte 3,5 odayı temizlemek zorundaydılar, bu 17 dakikada bire tekabül ediyordu” ifadelerini kullanan Levy, işçilere çalışma saatlerinin karşılığının ödenmediğine de dikkat çekti.

Çoğunluğu Sahra Altı Afrika'dan gelen kadınlar sendika ve şirket yetkilileri ile mutabık kalınan anlaşma kapsamında en fazla 5 saat çalışacak ve işsiz kaldıkları süre boyunca kayıplarından dolayı şirketten tazminat alacak. Öte yandan temizlik işçilerinin maaşlarında 250 ve 500 avro arası zam yapılmasına da karar verildi.