Fransa genelinde her 6 yılda bir gerçekleşen bölgesel seçimlerin 20 Haziran Pazar günü yapılan ilk turunda düşük katılım rekoru kırıldı. Oy kullanan Fransızların oranı %32,2’de kaldı. Bir önceki seçime (2015) katılımdan %17,9 daha düşük bir oran bu. Her seçimde en çok katılımcısı olan Brötanya bölgesinde bile bir önceki seçime göre 15 puan düzeyinde bir düşüş gözlemlendi.
Fransız burjuva medyasına konuşan tüm partiler ve temsilcileri, durumun vahametinden endişeli olduklarını vurgulayıp durdular. France İnsoumise (Boyun eğme Fransa) partisinin vekili François Ruffin “Halksız demokrasi daha ne kadar hayatta kalabilecek?” diyerek gidişatı sorguladı. Koronavirüs salgınından kaynaklı oy kullanmaya gitmeyen seçmen oranı %8 gibi çok düşük bir seviyedeydi. Anketlerin de tanıklık ettiği üzere asıl nedenler başkaydı.
Fransız Kamuoyu Enstitüsü’nün (İfop) 20 Haziran seçimleriyle ilgili yaptığı sondajda dikkat çekici birçok veri öne çıktı. İlk olarak seçim kampanyalarının seçmenlerin ilgisini çekmediği ortaya çıktı. Oy verenlerin dörtte birinden (%24) azı kampanyalarla ilgiliydi. Seçmenlerin %40’ı sandıklara gitmeme nedenini, seçimlerin hayatlarında bir değişim getirmeyeceği şeklinde açıkladı. Üçte biri (%34) hoşnutsuzluklarını ifade etmek için, %32’si fikirleri temsil edilmediği için ve %31’i de seçimlere ilgisizliklerinden kaynaklı gitmediklerini belirttiler. Araştırmaya göre, 5 seçmenden 2’si kararlarını aynı hafta sonu verdiklerini açıkladı. Dikkat çekici bir detay da 35 yaş altı gençlerdeki katılım oranının %18’de kalması. 35 yaş üstü katılım %36’ıyla iki katıyken, 65 yaş üstü emeklilerin katılımı en yüksek oranla %47’yi buldu.
Katılmamanın nedenlerini yorumlayan LREM (Emmanuel Macron’un Cumhuriyet Hareket Halinde partisi) Başkan Yardımcısı Hugues Renson, “Seçmenlerin üçte ikisi oylamaya katılmayınca, bu kayıtsızlık veya virüs korkusu değil, politik bir davranıştır” açıklaması yaptı. France İnsoumise’in 2022 cumhurbaşkanlığı seçim adayı Jean-Luc Mélenchon ise verdiği bir demeçte, düşük katılımı “sandık grevi” olarak niteledi ve bir “demokratik felaket”in açığa vurduğunu itiraf etti.
Seçim sonuçları
İlk tur seçim sonuçlarında, toplam 12 bölgeden 5’ini sol, 4’ünü sağ merkez, 2’sini sağ ve 1’ini de aşırı sağ parti kazandı. Seçimlerde en iyi sonuçları alanlar Sosyalist Parti’yle Cumhuriyetçi Parti oldu. Solda en gözde partilerden France İnsoumise partisi ortalama %5 oranında oy aldı ve hiçbir adayı 2. tura geçmedi. Yeşiller partisi, 2010 seçimlerindeki aynı sonuçları elde ederek, %13’te kaldı. Emmanuel Macron ve Marine Le Pen’in sağcı partileri kaybedenler arasında yer aldılar. Geleceksizlik ve göçmenlik gibi politikalarını diğer sağcı partilere empoze etmesine rağmen, faşist Ulusal Birlik partisinin seçmenlerinin %73’ünün seçimlere katılmadığı açıklandı.
Son süreçte ekonomik krizin Fransa’da koronavirüs salgınıyla beraber derinleşmesi, devlet tarafından birçok sosyal ve siyasal saldırı politikalarının gündeme getirilmesine neden oldu. Bu saldırılar toplumdaki geleceksizliği, hoşnutsuzluğu ve yoksulluğu giderek artırıyor. Son birkaç senedir başta Sarı Yelekliler hareketiyle sahnede olan, keza ayrımcılık, eşitsizlik, polis şiddeti, polis yasaları ve iklim sorunlarına karşı sokağa dökülerek politik bir yaklaşım sergileyen Fransız toplumunun bu seçimlerde bu denli düşük katılım göstermesi, esasen düzenden bir beklentisinin kalmadığının bir ifadesidir.
Kızıl Bayrak / Fransa