Frankfurt’ta Newroz coşkusu

Kürt halkı, ulusal bayramı olan Newroz’u bu yıl da Türkiye, Avrupa ve dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Mart 2022
  • 20:20

Kürt halkı, ulusal bayramı olan Newroz’u bu yıl da Türkiye, Avrupa ve dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutladı. 

Almanya çapında merkezi olarak, 19 Mart Cumartesi günü Frankfurt’ta gerçekleştirilen Newroz kutlamasına kitlesel bir katılım oldu. Bir park alanında düzenlenen Newroz’a, Alman basınında yer alan bilgilere göre, 15 ile 20 bin arasında kişi katıldı. Organizatörler ise gerçek katılımın daha yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Pandemiden dolayı iki yılın ardından ilk defa yapılan Newroz kutlamalarında coşku ve heyecan göze çarparken; alanda çok sayıda yiyecek, enformasyon standları vardı. Yerlisi ve göçmeniyle çeşitli politik yapılar da masa açmışlardı. Katılımcı kitlenin önemli bir bölümü kadın ve gençlerden oluşurken, Avrupa’daki Newrozlara, Türkiye dışındaki parçalardan gittikçe daha fazla insanın katıldığı gözlendi.

Avrupa’daki Kürt Hareketi’nin çatı örgütü olan Kon-Med, ona bağlı kadın ve gençlik örgütleriyle, bunun dışındaki kimi Kürt kurumlarının ortak organizasyonuyla örgütlenen bu yılki Newroz kutlamasına, “Abdullah Öcalan’a özgürlük Newroz’u kutlu olsun” şiarıyla çağrı yapıldı. Sahnedeki ana pankart da ise, “Abdullah Öcalan ve tüm politik tutsaklara özgürlük!” ifadesi yer aldı.

Mitingde Kon-Med eş başkanları, HDP Avrupa temsilcileri, gençlik ve kadın hareketinin temsilcileri, Halkların Birleşik Devrimci Hareketi (HBDH) adına konuşmalar yapıldı. Bunların dışında SPD’den Kürt kökenli bir milletvekili, Frankfurt DGB Başkanı, Mainzli bir sosyal tıpçı ve eski bir cumhurbaşkanı adayı Gerhard Trabert de birer konuşma yaptılar.

Kürt hareketleri ile onun eksenindeki kurum temsilcilerinin konuşmalarında, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Öcalan ve tüm politik tutsaklara özgürlük, PKK’nin 50. yıl bildirgesi, Avrupa’daki PKK yasağının kaldırılması ile Kürt sorununa “siyasal çözüm” bulunması talepleri öne çıktı. PKK yasağının kaldırılması talebiyle düzenlenen imza kampanyası için alanda imza toplandı.

SPD ve DGB adına yapılan konuşmalarda ise Ukrayna’daki savaşın yol açtığı insanlık dramından bahsedilirken, savaşa karşı barış politikasının öne geçirilmesi gerektiği ifade edildi. SPD temsilcisi sözüm ona savaş karşıtlığını daha çok anti-Rusya ve anti-Putin bir eksende dile getirirken; DGB temsilcisi, alandaki kitlenin eğilimlerini de göz önünde bulundurarak, çiğ bir Rusya karşıtı ve ulusalcı bir tutumdan kaçınarak, savaştan en çok emekçilerin ve halkların zarar gördüğünü, savaşa karşı barış mücadelesini geliştirmek gerektiği yönünde daha nötr bir konuşma yaptı.

Newroz programının kültürel bölümünde ise Ozan Xece, Şehribana Kurdi, Koma Bajar, Kürt Rapçı Sheriff Ömeri, Koma Denge Mezopotamya Korosu ve folklor grubu sahne alarak eserlerini paylaştılar.

Alman polisi, yasaklı PKK bayrakları ile Öcalan posterlerinin indirilmesi için zaman zaman polis aracından anonslar yaparak, provokatif müdahalelerde bulunsa da, miting genel olarak olaysız sona erdi. Yine Öcalan posteri ve PKK bayrağı bağlanmış bir dronun sahnenin yakınına düştüğü, fakat yaralanan kimsenin olmadığı bildirildi.

Sınıf devrimcileri mitinge BİR-KAR bayraklarıyla katıldılar ve ayrıca alanda BİR-KAR’ın “Emperyalist saldırganlığa ve sömürgeciliğe karşı özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik için Newroza!” başlıklı bildirilerini dağıttılar.

Kürt halkı, en az kırk yıldır Türk sermaye devletinin kirli savaşına maruz kalmış bir halk olarak, savaşın yıkımını ve acısını en iyi bilen halklardan biridir. Buna rağmen bu halkın politik temsilcilerinin, Ukrayna’da cereyan eden emperyalist savaştan çok sıradan bir olay gibi öylesine bahsedip geçmeleri, adeta “Herkesin acısı kendine” anlayışıyla hareket edilmesi, bu hareket adına ciddi bir talihsizliktir. Oysa bu savaş vesilesiyle zincirlerinden boşalan ırkçılık, militarizm ve silahlanmanın yarattığı zehirli ortamdan en büyük zararı ezilen halklar göreceklerdir. 

“İşçilerin birliği, hakların kardeşliği” mücadelesini geliştirmek, dünya emekçileri ile ezilen halklarının, emperyalist savaşa karşı tutması gereken biricik devrimci yoldur. Kürt hareketinin bu anlayışa mesafeli durması, en tutarlı savaş karşıtı bu platformu zayıflatmakla kalmayacak, Kürt halkını gerçek dostlarından uzaklaştırırken, onun daha çok yalnızlaşmasından ve tecrit olmasından başka bir sonuç yaratmayacaktır. 

Frankfurt’taki Newroz kutlaması söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla akşam saatlerinde sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt