Gebze'de baskılara rağmen Newroz ateşi

Gebze'de polisin keyfi yasak ve dayatmalarına karşı Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar yerinde Newroz gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mart 2022
  • 19:45

Kocaeli HDP 19 Mart Cumartesi günü Gebze Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar yerinde Newroz gerçekleştirdi. “Dem Dema Serkeftine Ye! Şimdi Kazanma Zamanı! Newroz Şima Piroz Be! Newrozunuz Kutlu Olsun! 2022 Newroza We Piroz Be! 2022 Newrozunuz kutlu olsun!” Türkçe ve Kürtçe şiarlarıyla yapılan Newroz için kitleler yoğun kar yağışına rağmen erken saatlerde toplanmaya başlandı. İki koldan alana girildi ve alanda iki arama noktası yer aldı.

Arama noktalarında polisin keyfi engellemeleriyle karşılaşıldı. Kürt kadınların giydiği geleneksel kıyafetlerden, sarı-kırmızı-yeşil renklerdeki yazma, mendil vb. eşyalarla, sadece kırmızı renkteki mont, şapka dahi bunların “tek renk” olması keyfi söylemleriyle çıkarılmak istendi. Newroz’a gelenlerin montlarını, şapkalarını bırakmaları istendi. Desteğe gelen kurumların flamaları engellendi. BDSP flamaları uzun denilerek alana alınmadı. Polisin bu yoğun keyfiliklerine karşı Ömer Faruk Gergerlioğlu ikinci arama noktasında durumu protesto etti. Bu yasakçı, keyfi tutum son bulmadıkça alana giriş yapmayacağını söyledi. Polis noktasındaki konuşmasında 21. yüzyılda, 2022’de sarı, kırmız, yeşil renkte olduğu için flamalar, bayrakların alana alınmamasını kınadı. Gergerlioğlu’nun polisin tutumuna karşı protestosu Kürt işçi, emekçiler tarafından “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla karşılık buldu. Buradaki ısrarlı bekleyiş ve Newroz’a gelenlerin tepkileri sonucunda arama noktasındaki polisin keyfi tutumları bir nebze esnetildi ve polis geri adım atmış oldu. Newroz bayrakları alınarak alana giriş yapıldı. Kitlenin tamamının geçişiyle program başlandı.

Newroz programı saygı duruşuyla başladı. İlk sözü Tertip komitesi adına Mehmet Selim Akboğa aldı. Newroz selamlandı. Sırayla Kocaeli İl Eşbaşkanı Leyla Aygün, HDK Merkez yürütme kurulu adına Gurbet Aydoğan konuştu. Ardından Ömer Faruk Gergerlioğlu bir konuşma gerçekleştirdi. Newroz’u engellemeyle direniş geleneğinin hedef alındığını söyledi. Geçen sene meclisten atılmaya çalışıldığı için adalet nöbetine girdiğini ve bu alanda olmadığını söyledi. O zaman da direndiğini, halkın yanında olduğunu belirtti. Konuşmasında Saddam’ın Halepçe’de Kürtlere yönelik katliamına değindi. Ayrıca Diyarbakır’da gözaltına alınan kadınlardan 7’sinin tutuklanmasını protesto etti. Bu baskılara rağmen HDP olarak ülkeye çok çeşitliliği getireceklerini ifade etti. 

Gergerlioğlu, Diyarbakır Newrozu’nda katledilen Kemal Kukurt’u da anarak polisin Kukurt dosyasından kesitler sundu. Dört polisin açığa alınması talebine karşın bugün polislerin beraat ettiğini, üstelik istinafdan polislerin görevini yaptıkları yönündeki karar çıktığını söyledi. Bu kararların Deniz Poyrazların katledilmesinin de önünü açtığını vurguladı. Gergerlioğlu konuşmasını zindanlardaki tüm arkadaşlarımızla birlikte mücadele devam edeceğiz diyerek bitirdi.

Ardından Kandıra 1 No’lu F tipi Cezaevi’nde kalan Damla Bağcı’nın mesajı okundu. Mesajda Newroz’un zalimlerden hesap sorma günü olduğu söylenilerek, Newroz kutlandı. Newroz eylemi çekilen halayların ardından bitirildi. Eylem çıkışı polis provokasyon yapmaya çalıştı ve alandan çıkmaya çalışanların giydikleri ve taktıkları sarı-kırmızı-yeşil eşyaları almaya çalıştı. Polisin tutumu kitlenin sahiplenmesiyle boşa düşürüldü.

Eyleme BDSP, EMEP, Kaldıraç, TÖP katılım gösterdi ve kürsüden selamlandı.

Kızıl Bayrak / Gebze